Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

En ny boform


Ordfører Lisbeth Hammer Krog hadde 12. juni et godt og viktig innlegg om sammenhengene mellom trivsel og helse på den ene siden og boformer og nærmiljøutvikling på den andre. I innlegget refereres det til Vindmøllebakken bofellesskap i Stavanger, som vi har tegnet, og hvor vi bor. Prosjektet er ment som et konstruktivt bidrag til akkurat dette.

Interessen for Vindmøllebakken har siden det sto ferdig i 2019 vært enorm fra både kommuner, eiendomsutviklere og sluttbrukere. Det er jevnlig besøk av delegasjoner som ønsker å lære mer om prosjektet. Prosjektet har møtt omtrent alle forventninger og har også vist seg å være et bærekraftig svar under koronapandemien. Fellesskapet har blomstret og man har kunnet opprettholde fellesaktiviteter og sosial omgang selv med krav til avstandsrestriksjoner. Nå tar vi erfaringene videre i nye Gaining by Sharing-prosjekter andre steder i landet. Bærum er absolutt på vår radar.

Bofellesskap kan etableres i bygårder, blokker og urbane miljøer, men slik Vindmøllebakken i Stavanger er bygget er det et eksempel på en måte å bygge på, som vil passe veldig bra mange steder i Bærums småhusområder. Bærum kan enkelt legge opp til at denne form for utbygging kan skje i områder som ligger nær T-bane og tog. Dermed kan kommunen skaffe seg en god strategi for å gjennomføre en fortetning som vil tvinge seg frem, i en Osloregion med økende krav om å utnytte plassen på bærekraftig måte.

Tanken bak prosjektet er at man ved å komprimere privat bolig, og i tillegg ha tilgang til større fellesarealer i tett tilknytning til boligen kan eie mindre, men ha tilgang til mer.

Et viktig fortrinn som oppgis av beboerne i Vindmøllebakken, er nettopp dette – at ekstra kvaliteter som stort kjøkken, allrom, gjesteleiligheter, festlokale og verksteder blir en oppnåelig luksus som ikke er så vanlig når man for eksempel flytter fra en villa. 

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.