Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

En møteplass for alle

SVARER: – Det er vanskelig å forstå at man kalle et bygg som huser både kirke, livssynsåpent rom, kulturarena og bibliotek for en særbrukskirke, skriver og sogneprest Thomas Wagle (til høyre) i Fornebulandet menighet. Her med kirkeverge Astrid Holmsen Krogh og prost Gunnar Næsheim på tomten ved Fornebu S.

Tove Kvil etterlyser i sitt innlegg i Budstikka 12. oktober en bredere demokratisk debatt om bruken av kirketomten ved Fornebu S.

Dette hilser kirken i Bærum velkommen. Det var nettopp for å få i gang en slik debatt at vi fikk laget mulighetsstudien for kirke- og kultursenter i november 2017.

Les også: Savnet av møteplasser på Fornebu

Les også: Fornebu, møteplasser, sambrukskirke og Høyre

Les også: Honnør til Fornebulandet vel

Vi registrerer med tilfredshet at debatten denne høsten virkelig har kommet i gang.

Hovedproblemet med Tove Kvils innlegg er at det kan virke som hun har misforstått poenget med mulighetsstudien.

Mulighetsstudien er ikke kirkens endelige forslag til hva kirke- og kultursenteret på Fornebu S skal være. Som navnet antyder handler mulighetsstudien om å si noe om hva et slikt bygg kan inneholde.

Hva bygget skal inneholde blir hovedtemaet i den debatten som vil komme etter at kommunedelplan 3 er vedtatt. Der håper jeg på mye engasjement fra et bredt lag av befolkningen.

Det viktige nå er å sørge for at tomten ved Fornebu S blir brukt til et bygg som kan være en møteplass for alle. Vi tenker at et kirke- og kultursenter nettopp kan være det.

Tove Kvil kaller vår mulighetsstudie for en særbrukskirke. Dette er en urimelig kritikk.

Det er vanskelig å forstå at man kalle et bygg som huser både kirke, livssynsåpent rom, kulturarena og bibliotek for en særbrukskirke.

En særbrukskirke får man hvis man sier nei til kirke- og kultursenter på Fornebu S og kirken blir flyttet for seg selv på Koksa.

Med mulighetsstudien understreker kirken at vi ønsker samarbeid og flerbruk – en møteplass på tvers av generasjoner, livssyn og etnisitet, slik Tove Kvil skriver så fint.

Men kanskje er ikke Tove Kvil prinsipiell motstander av flerbrukskirke, men først og fremst misfornøyd med romfordeling og plass til de ulike aktørene?

Hun sier jo i sitt innlegg at hun ønsker mer plass til kulturarena, bibliotek og ungdomsklubb. Det er det ikke vanskelig for oss å være enig i.

Vi ser gjerne at kommunen bygger større. Da vi skulle lage mulighetsstudien, valgte vi imidlertid å kjøre en nøktern linje og holde oss tett til kommunens egen byggeplan fra 2008.

Til slutt til en myte som ikke bør få bli stående. Tove Kvil antyder at det ikke er noen som går i kirken lenger og at flerbrukskirken vil bli stående tom store deler av uken.

Jeg vil ønske Tove Kvil velkommen til Snarøya kirke for å oppdatere seg litt på ståa. Sist uke (uke 41) var besøket i Snarøya kirke på rundt 450 personer fordelt på mange ulike aktiviteter gjennom hele uken: ungdomsklubb, fireårssamling, babysang, supertorsdag med middag og tre barnekor, ledertrening for ungdom, Krølletreff for toåringene og gudstjeneste.

I tillegg til dette har vi hatt møte i kvinneforeningen, dåpssamling, bibelgruppe og møter med frivillige.

Å si at kirken er tom er derfor en betydelig overdrivelse.

Men det viktigste er ikke disse tallene, men trenden. Vi opplever betydelig økning i besøket i kirken både i uken og på søndagene.

Snittet på de vanlige søndagsgudstjenestene nå etter sommeren er på 109 personer. Dette er en økning på 43 prosent fra snittet i 2016.

Denne økningen viser tydelig at tilflyttingen til Fornebulandet er i full gang. Hvis prognosene slår til, vil Fornebulandet menighet bli en av landets største menigheter med over 20.000 medlemmer. Da nytter det ikke med Snarøya kirke.

Jeg opplever at Tove Kvil er ganske hard i sin kritikk når hun kaller mulighetsstudien for en særbrukskirke.

Jeg skulle ønske at kirkens kritikere anerkjente at også medlemmer av Den norske kirke er en del av det mangfoldige nye Norge.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Eller er det et særlig unntak for kirken?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.