Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

En milliard er ingen bagatell

Det må vurderes om ekstrakostnadene ved å legge strømledningen fra Hamang til Smestad i bakken er rasjonell for samfunnet, skriver Siri Revelsby i Statnett.

Foto: Statnett

Alle som bruker strøm i Norge er med på å betale for alle strømanleggene vi bygger.

Lederen i Budstikka 18.9. gir inntrykk av at Statnett kun har søkt på luftledning fra Hamang i Bærum til Smestad i Oslo. Slik er det ikke. 

Statnett har søkt på to løsninger: luftledning som første prioritet og kabel i bakken som andre prioritet. Begge løsninger sikrer strømforsyningen til Akershus og Oslo i fremtiden. Begge løsninger er mulige å bygge. Og begge løsninger er tilfredsstillende for Statnett. 

Så er det slik at kabel koster nærmere 1 milliard kroner mer enn luftledning. Det er dette NVE nå skal ta stilling til i sin behandling av konsesjonssøknaden. Det er NVE som beslutter om ekstrakostnaden er rasjonell for samfunnet, og de avgjør hva Statnett skal bygge.

En milliard fra eller til må vurderes grundig

Man får også inntrykk av at 1,2 milliarder kroner for å grave ned kabler er «som en bagatell å regne» for Statnett. Slik er det ikke. En milliard fra eller til må vurderes grundig, fordi alle som bruker strøm i Norge er med på å betale for alle strømanleggene vi bygger. Når vi bygger i Rogaland, er boligeieren på Hosle med på å betale. Når vi bygger i Bærum, er fiskeforedlingsbedriften i Vadsø og hotellet i Molde med på å betale. Vårt samfunnsoppdrag er derfor at vi skal drive effektivt.

Myndighetene bestemmer både hva vi kan bygge gjennom konsesjonsbehandlingen og en ramme for hvor store inntekter vi kan ta inn. Vi vil i de nærmeste årene investere 4-6 milliarder kroner hvert år, og det er viktig at hver krone blir investert på en kostnadseffektiv måte. Samtidig kan det være forhold som gjør at det er riktig å bruke mer penger i enkelte tilfeller, og det er avveiningen av ulike hensyn myndighetene nå vil vurdere gjennom konsesjonsprosessen for Hamang-Bærum-Smestad.

I lederen står det også at «det er allerede besluttet å erstatte luftledningene på strekningen Smestad-Sogn-Ulven i Oslo med kabler i tunnel under jorda». Dette er feil. Det går i dag kabel i grøft mellom Smestad-Sogn-Ulven, og det vil være umulig å komme fram med en luftledning uten å rive mange boliger. Derfor må dagens jordkabler her erstattes med nye kabler.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.