Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

En merkelig debatt om teselskap

Da jeg for noen år siden var megler i Konfliktrådet, så jeg selv hvordan det å bli rammet av voldsepisoder kan prege enkeltmennesker i lang tid, skriver Høyres Susanne Vist.

Foto: KARL BRAANAAS

Trygghet og frihet er grunnleggende demokratiske verdier, som vi må jobbe for hver dag, og i Asker skal vi gjøre det vi kan for å ha trygge lokalsamfunn. Den som utsettes for kriminalitet, blir også frarøvet sin frihet og trygghet. 

Som Ole Jacob Johansen (Frp) skriver i ett av sine innlegg fører kriminalitet alltid med seg alvorlige konsekvenser for dem som rammes av den. Det er akutte skader, og for noen også langtidsskader. Da jeg for noen år siden var megler i Konfliktrådet, så jeg selv hvordan det å bli rammet av voldsepisoder kan prege enkeltmennesker i lang tid. Derfor skal vi aldri bagatellisere hendelser der det utøves vold, ran eller annen kriminalitet. 

Jeg er enig med Johansen i at det må iverksettes riktige tiltak som faktisk virker, og at kommunikasjonen rundt dette må være klar og tydelig. Jeg finner det imidlertid litt merkelig at Johansen henger seg sånn opp i det han mener er teselskap og kaffeslabberas. Det er vel ingen som tror at det å sette seg ned å drikke te eller kaffe får noen til å slutte å begå kriminalitet. 

På den annen side, er det klokt for politikere, politi og fagfolk å snakke med dem som på en eller annen måte berøres av kriminaliteten. Ofte har de gode innspill til tiltak, og uansett kan de være med på å gi et mer utfyllende og nyansert bilde av situasjonen.

Leder av hovedutvalg for oppvekst, Oddvar Igland (Sp), skriver at han vil ha mer innsikt, før vi som kollegium tar stilling til tiltak som skal iverksettes fra kommunens side. Det er en klok strategi. Når situasjoner som dette oppstår, skal man hverken sitte stille å vente på at det går over (for det går ikke over av seg selv), eller handle overilt. Sjablonmessige og lite gjennomtenkte tiltak kan gjøre vondt verre. Det som må til er kunnskap om hvem som utfører kriminaliteten og hvem den rammer, slik at vi kan iverksette treffsikre, skreddersydde tiltak.

Innsikt i livssituasjonen til de som begår kriminaliteten handler ikke om å «synes synd på» eller være naiv. Både de som begår kriminalitet og de som blir utsatt for den er mennesker, og reagerer og opptrer deretter. Legger vi det til grunn, er vi ett skritt nærmere tiltak som kan virke.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.