Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

En mer mangfoldig skole

Den nye inntaksordningen til videregående skole har skapt debatt i Budstikka, og det er godt å se at så mange unge engasjerer seg i skolen og fremtiden sin. Likevel er det som med alt annet ikke fullt så svart/hvitt som debatten har gitt inntrykk av.

I fjor gikk Arbeiderpartiet til valg på å endre inntaksordningen fra karakterbasert opptak til et system med nærskoleprinsipp. I praksis betyr det at alle har rett til å gå på den skolen som er nærmest der du bor og som tilbyr den linjen du ønsker å gå på. 

I Bærum hvor mange skoler ligger tett i tett, vil mange elever kunne velge mellom flere enn kun én skole. Dette er ikke et forsøk på å prøve å ta makt fra elevene, men heller et forsøk på å prøve å utligne de forskjellene vi ser på skolene i Bærum i dag.

Karakterbasert opptak er i dag et urettferdig opptakssystem. Det er karakterene som rår og avgjør hvilken skole du kan gå på. 

De med høye karakterer får velge først, og de med lavere karakterer får det som er igjen. Vi skaper A- og B-lag, med en skole for «dem med gode karakter» og en for «dem med dårlige karakterer». 

Et slikt opptakssystem gjør at de med lavere karakterer kan risikere lange reiseveier til skolen som har ledige plasser, og det er det siste elever som sliter i skolen, trenger.

Det vi trenger er en god fellesskole, og med nærskolen vil elevene få et bredere tilbud og bedre kvalitet i skolehverdagen. 

Ved at flere forskjellige elever samles på en skole kan man lettere tilby et bredere utvalg av linjer og et bredere utvalg av valgfag. En god og mangfoldig skole i nærheten av der folk bor er det vi trenger.

Jeg er helt sikker på at mange elever vil se verdien i dette når skepsisen blir lagt til side.

Driver du med idrett og kultur, ønsker et annet miljø, eller har kronglete reisevei, kan du søke deg inn på en skole som er mer praktisk i din hverdag, og du blir da vurdert på likt grunnlag som dem som har den skolen som nærskole. 

I tillegg er det viktig å huske på at du kan søke på akkurat den skolen du vil uansett – er det ledige plasser igjen etter førsteinntaket, konkurrerer du med andre søkere på lik linje som før.

«Fritt skolevalg», eller karakterbasert opptak, er dessverre ikke annet en dårlig politikk pakket inn i god retorikk. 

I Bærum trenger vi en mangfoldig fellesskole, og nettopp derfor er jeg glad for at Arbeiderpartiet setter oss ungdom først og vil gi oss et godt videregående tilbud i nærheten av der vi bor.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.