Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

En kamp om ordførervervet

Siw Wikan ønsker etter en tenkepause å fortsette som leder i Bærum Høyre, og stiller som motkandidat til Henrik Asheim. I bakgrunnen Ole Kristian Udnes.

Siw Wikan ønsker etter en tenkepause å fortsette som leder i Bærum Høyre, og stiller som motkandidat til Henrik Asheim. I bakgrunnen Ole Kristian Udnes.

Foto: KARL BRAANAAS

Henrik Asheim får ingen parademarsj til ledervervet i Bærum Høyre. Siw Wikans snuoperasjon sørger for det.

Førstkommende mandag er det årsmøte i Bærum Høyre. Det vil vise om Henrik Asheim er like populær på hjemmebane, som han fremheves i Høyre sentralt. 

Valgresultatet vil også indirekte vise hvor sterkt Lisbeth Hammer Krog står som ordførerkandidat, når det skal avgjøres om ett år. Den maktkampen har pågått en god stund, og begynner å utspille seg for åpen scene.

Siw Wikan har ledet Bærum Høyre siden 2016. Hun har en god stund varslet at hun trekker seg, men etter at valgkomiteen innstilte Henrik Asheim – fire stemte for og en tok dissens – har hun latt seg overtale til å stille som motkandidat.

Internt er det mange som har pekt på at Wikan, som i dag er varaordfører, posisjonerer seg for å bli Bærum Høyres neste ordførerkandidat.

I høst er det to faktorer som forkludrer denne planen. 

For det første at Hammer Krog i anledning sin 60-årsdag flagget at hun gjerne vil fortsette i fire nye år. 

For det andre at valgkomiteen har innstilt Asheim, og at han umiddelbart uttrykte at han var veldig, veldig glad for at Hammer Krog ville fortsette som ordfører.

At Wikan er villig til å gå opp mot Asheim på årsmøtet, forteller at årsmøtet bare blir en første test på hvem som står sterkest. 

Det pågår også en posisjonering for hvem som skal sitte i den svært innflytelsesrike nominasjonskomiteen, som innstiller på hvem som bør bekle de fremste plassene ved kommunevalget i 2023.

Den velges først til våren, og nominasjonsmøtet er ennå et år unna. Det lukter et stritt år.

Lisbeth Hammer Krog vil ved endt periode ha vært ordfører i 12 år. De som gjerne vil at hun fortsetter, beskriver henne som et sterkt kort i form av sin popularitet. 

Motstanderne snakker om fornyelse, og viser til at Odd Reinsfelt satt 20 år før henne. To ordførere på 36 år vil ikke være heldig, mener de.

Nominasjonen av Asheim har brakt motsetningene til overflaten. Tidligere varaordfører Ole Kristian Udnes forsøkte i et debattinnlegg å tilbakevise påstander om uro, men kritiserte Asheim i samme innlegg for sin støtte til Hammer Krog. Han gjentok det samme i et intervju.

Helt uavhengig av ståsted innad i partiet, Udnes' sine utspill er lagt godt merke til.

Leder av Bekkestua og Hosle krets, Erik Storelv, fulgte opp med å be Asheim holde seg der han hører hjemme, nemlig på Stortinget.

Og nå har altså Wikan meldt seg på med en argumentasjon i samme gate: Stortingsjobben er krevende, det samme er det å lede Bærum Høyre – og dessuten bygges lokallaget nedenfra. Underforstått: Høyres rikspolitikere bør helst ikke blande seg i prosessene i Bærum.

Velges Asheim til leder, har de siste ukene synliggjort at jobben med å samle partiet frem til valget i 2023 er stor.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.