Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

En gyllen sjanse for Obos

– Det er en hake ved planen, den forutsetter at ingen noensinne skal få oppleve bunkeren igjen, skriver innsenderen om Obos' planer for krigsbunkeren som er oppdaget på Fornebu.

– Det er en hake ved planen, den forutsetter at ingen noensinne skal få oppleve bunkeren igjen, skriver innsenderen om Obos' planer for krigsbunkeren som er oppdaget på Fornebu.

Foto: KARL BRAANAAS

Bunkeren på Fornebo, som ble gjenoppdaget for en tid siden, skal snart få sin skjebne beseglet.

Obos har lagt frem en mulighetsstudie, der de forteller at de vil lage en «formidlingsløype» med bruk av informasjonsplakater, stolpejakt og mulighet til å se 3D-bilder av bunkeren, for å vise Fornebo-historien til de som bor her. 

Planen kan virke besnærende, og Budstikka har blant annet på lederplass omtalt opplegget i rosende ordelag. Det spørs likevel om man ikke har latt seg lure.

Det er nemlig en hake ved planen, den forutsetter at ingen noensinne skal få oppleve bunkeren igjen. 

Det meste skal rives, noe skal bli liggende utilgjengelig under jorda, mens noen meter av betongkonstruksjonene skal tas opp og stilles ut oppe i dagen. 

Dette kan se ut som en smart måte for Obos til å komme seg billigst mulig unna problemet de fikk i fanget da bunkeren dukket opp.

Hvorfor vil ikke Obos gå for det de kaller alternativ 5, der man bevarer det av bunkeren som ikke er i veien for utbyggingen? Om dette alternativet sier Obos selv i mulighetsstudien, sitat:

  • Det sikrer bevaring i kulturminnets opprinnelige kontekst, selv om det ikke bevares i sin helhet.
  • Det er mulig å bevare også deler av de sirkulære tverrsnittene under bakken.
  • Det er mulig å løse uten at det medfører store omprosjekteringer som vil forsinke prosessen.
  • Det er mulig å løse på en rasjonell måte som er økonomisk forsvarlig.

Dette er ikke den best mulige løsningen, selvfølgelig bør helst hele bunkeren bevares. Nesten halvparten av bunkeren blir revet, og bare cirka en fjerdedel blir gjort tilgjengelig. 

Likevel gir den mulighet for en viss grad av formidling. Det blir mulig å gå ned i bunkeren, se kriker og kroker, oppleve ganger med både den karakteristiske runde formen og med rette vegger.

I tillegg kan man hente noen elementer ut i parken, slik Obos har foreslått i alternativet de går inn for.

Men skal dette lykkes må det tas noen enkle grep allerede under byggingen. Et minimum er å lage nødutganger, hvorav én må innpasses ved krysset lengst inne i bunkeren, i parkeringskjelleren. Og så må det forberedes friskluftsanlegg og legges opp elektrisk strøm.

Det er viktig at dette gjøres nå. Venter man til byggearbeidene er ferdige, vil det være for sent.

På denne måten kan bunkeren bli et utgangspunkt for formidling av fortiden og historien om krigen. Både i Norge og på Fornebo. Skoleklasser og andre kan som en del av den Stolpejakten som er foreslått, få komme ned og oppleve bunkeren i virkeligheten.

Mulighetene er mange. Man kan installere høyttalere med lyd som fra bombenedslag, slik at de besøkende kan få en opplevelse av hvordan det kan ha vært å være en menig tysk soldat som søkte tilflukt i bunkeren under luftangrep. 

Det vil også være plass til å stille ut fotografier fra krigens Fornebo der nede, bare fantasien setter grenser. Men da må Obos åpne opp for noe annet og mer enn bare å rive og lukke bunkeren. En gyllen sjanse til å gi noe tilbake til Fornebo.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.