Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

En falsk lovnad fra den ulovlige gamblingbransjen

– Hadde NBO satt hensynet til norske problemspillere og deres familier først, ville de ha oppfordret til å følge norsk lov, skriver avdelingsdirektør Henrik Nordal i Lotteritilsynet.

– Hadde NBO satt hensynet til norske problemspillere og deres familier først, ville de ha oppfordret til å følge norsk lov, skriver avdelingsdirektør Henrik Nordal i Lotteritilsynet.

FOTO: PRIVAT

Norsk Bransjeforening for Onlinespill (NBO) lover milliarder til gode formål hvert år, dersom Norge innfører en lisensmodell. Løftet er ikke reelt.

NBO-leder Carl Fredrik Stenstrøm lover 2 milliarder kroner ekstra hvert år, til gressbaner og idrettshaller i bygd og by. 

Foreningen representerer selskap som tilbyr pengespill ulovlig i Norge, gjennom internasjonale giganter som Unibet, Betsson, Leo Vegas, ComeOn og deres mange nettspill. Nå vil NBO friste politikere, idrett, kultur og frivillighet til å støtte en lisensmodell.

Pengelovnadene støtter seg på konsulentselskapet Menons rapport fra 2018 (bestilt av NBO-medlemmer). Rapporten tar utgangspunkt i estimater fra analyseselskapet H2GC. Estimatene for det ulovlige markedet er usikre, særlig fremover i tid. I april utgjør H2GCs anslag for denne omsetningen i 2023 5,0 milliarder kroner. For tre måneder siden var det samme estimatet på 4,2 milliarder. GBGC, et annet analyseselskap, anslår per februar i år dette markedet i Norge til 1,7 milliard i 2023.  

NBOs generalsekretær Carl Fredrik Stenstrøm fra Stabekk skrev at i Asker og Bærum ville idrett, frivillighet og kultur kunne fått cirka 100 millioner kroner mer hvert år med en bedre regulering av spillmarkedet.

NBOs generalsekretær Carl Fredrik Stenstrøm fra Stabekk skrev at i Asker og Bærum ville idrett, frivillighet og kultur kunne fått cirka 100 millioner kroner mer hvert år med en bedre regulering av spillmarkedet.

FOTO: PRIVAT

Det er av denne usikre omsetningen en eventuell inntekt til gode formål blir beregnet. 

For å redusere usikkerheten i verdien av å innføre en lisensordning, har Menon beregnet virkningene over fem år. Der NBO presenterer 2 milliarder kroner ekstra til formål hvert år, skulle tallet i realiteten ha vært fordelt på fem år. For at regnestykket skulle vært mer i tråd med Menons beregninger skulle for eksempel Møre og Romsdal fått 20, og ikke 99 millioner kroner i året.

Et annet problem ved pengeløftet er at Oslo Economics i 2019 (på oppdrag fra Stiftelsen Dam og Norges idrettsforbund) estimerte et tap for frivilligheten på 1,3 milliard for år 2023 alene, i en eventuell lisensmodell.

Et tredje problem er at lovnaden fra NBO er beregnet av en skatt på 25 prosent. I Sverige betaler spillselskapene i lisensmodellen 18 prosent. Det er rimelig å anta at en så høy skatteprosent som 25, må kompenseres med langt færre ansvarlighetstiltak enn dagens for at utenlandske selskap ville søke lisens i Norge.

Forutsetningene for regnestykket og lovnadene er usikre og ikke i tråd med gjeldende norsk spillepolitikk, der det viktigste er å forebygge spilleproblemer og begrense skadevirkninger. 

NBO påstår at norske myndigheter ikke har kontroll på problemspill. En av indikatorene som måler utviklingen av spilleproblemer, er statistikken til Hjelpelinjen for spilleavhengige. For dem som sliter med pengespill, handler samtalene i stor grad om spill hos ulovlige selskap. Spillavhengighet Norge erfarer det samme.

Lotteritilsynet forventer en reduksjon i det ulovlige markedet i takt med at forbudene mot betalingsformidling og reklame nå blir enda mer effektive. I tillegg vil de ulovlige spillselskapene møte nye hindringer i sitt salg av spill på nettet, når DNS-varsling/blokkering blir innført. 

Hadde NBO satt hensynet til norske problemspillere og deres familier først, ville de ha oppfordret sine medlemmer til å følge norsk lov og slutte å tilby spill ulovlig – heller enn å love ekstra penger.   

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.