Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

En bærekraftig omsorg

Aage jobber i hjemmesykepleien i Bærum. Han har tett program og hektiske dager. Sprik mellom etablerte mål og faktiske resultater må tas på alvor, skriver artikkelforfatterne.

Foto: TRINE JØDAL

Eldregenerasjonen fortjener en verdig omsorg og ikke minst takk for innsatsen.

De bygget landet i etterkrigstiden og la byggesteinene for den velstanden senere generasjoner har nytt godt av. De har blant annet sørget for gode velferdsordninger, mulighet for å skaffe oss utdanning gjennom lånekassen og la til rette for at de fleste kan eie vår egen bolig. Det er med verdighet vi skal takke de av for jobben de har gjort med god omsorg enten det er hjemme i sitt eget hjem eller på et sykehjem. De fortjener trygghet, god omsorg og pleie.

Vi er nå kommet til det punktet som økonomer og samfunnsvitere har pekt på i flere år, eldrebølgen er her og ressursene strekker ikke til.

Den enkleste løsningen hadde vært å pøse inn nye friske millioner til pleie og omsorg som akutt brannslukking. Samtidig vet vi at det ikke er bærekraftig over tid. Bærum kommune har sunn og god økonomi. Det vil vi at kommende generasjoner også skal nyte godt av. Den langsiktige investerings- og driftsanalysen (LDIP) i Bærum peker på flere utfordringer og muligheter i tiden som kommer. Økte investeringer og økte velferdsutgifter, samtidig som vi vet at omstilling må til.

De mange leserinnleggene i Budstikka etter avdekking av sprik mellom etablerte mål og faktiske resultater må tas på alvor. Det er lett å ty til pekelektaktikk og å fordele skyld rundt hvorfor for eksempel hjemmetjenesten ofte møter enten for tidlig eller oftest for sent. Omsorgsarbeiderne, administrasjonen, eller politikerne kan ikke alene løse utfordringen når stadig flere eldre med omsorgsbehov øker, uten at vesentlige endringer gjøres.

Vi i Venstre tror dette er mulig å opprettholde et godt omsorgsnivå samtidig som tjenestene blir mer bærekraftige. Derfor ønsker vi å jobbe sammen med de ansatte i pleie og omsorg for å finne frem til mer bærekraftig omsorg. Bærum kommune har investert i velferdsteknologi som kan løse noen av oppgavene, slik at arbeidstid i form av varme hender kan benyttes til de riktige oppgavene.

Det snakkes mye om eldrebølgen. Snakker vi for mye om utfordringer og utgiftsposter og for lite om muligheter? Kan vi ikke begynne å snakke med mulighetsbølgen isteden? Ikke minst hvilken ressurs de eldre representere?

Når vi snakker om eldre, så handler det ofte om eldreomsorg. Det er naturlig, siden mange opplever at hjelp og bistand i livets siste del kan være mangelfull. Mange har kjent på en opplevelse av umyndiggjøring eller manglende individuell tilrettelegging. Leserinnlegg fra pårørende vitner om stor takknemlighet for den jobben som gjøres av de ansatte innen pleie- og omsorg. 

Det var betryggende å lese i Budstikka at både velferdsdirektør Kristin Nilsen og pleie- og omsorgssjef er optimistiske og tror på gode løsninger. Det tror vi i Venstre også, og ser frem til samarbeid.

I de fleste andre sammenhenger er vi opptatt av friheten til å velge, individuell tilpasning og å få trygghet for gode tjenester når man har behov. Det må også gjelde i debatten om eldrepolitikk. Uansett behov, helse og ønsker; det skal være både trygt, godt – men også meningsfylt – å bli gammel i Bærum. Det kan høres selvsagt ut, men det krever vilje også fra lokalpolitikere for å få det til. Dette er noe vi i Bærum Venstre brenner for å jobbe med i tiden fremover.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.