Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

En annerledes bok om annerledes mennesker

– Tordis Ørjasæter har sine erfaringer fra Bærum og Asker, og hun har vært banebrytende ved å skrive om sønnen Dag Tore i flere bøker, skriver innsenderen.

– Tordis Ørjasæter har sine erfaringer fra Bærum og Asker, og hun har vært banebrytende ved å skrive om sønnen Dag Tore i flere bøker, skriver innsenderen.

Foto: KARL BRAANAAS

Tordis Ørjasæter har skrevet boken «Vi er ikke alene». Utgitt på Cappelen Damm i 2021. I boken forteller hun om og dokumenterer hvordan utvalgte norske, svenske og finske forfattere som har fått barn med utviklingshemming og autismediagnose, opplever foreldresituasjonen.

Forfatterspennet er stort fra Sigrid Undset til Märta Tikkanen. Selv har Tordis Ørjasæter sine erfaringer fra Bærum og Asker, og hun har vært banebrytende ved å skrive om sønnen Dag Tore i flere bøker.

Forfatterne setter ord på fortvilelsen og sorgen for et barn som bare vil få en voksen kropp, men aldri et voksent liv med ansvar for seg selv. De beskriver fortvilelsen ved å ikke strekke til, fortvilelsen ved alle håpene som brister, fortvilelsen i møte med et hjelpeapparat som øker byrdene i stedet for å lette dem.

Det er trist, men også godt å lese, for da oppleves det at vi ikke er alene, vi foreldre til barn med utviklingshemming. 

Det er godt at andre setter ord på våre følelser og opplevelser. Godt at vi slipper selv – for hjelpeapparatet makter ikke vår opplevelse av dem, makter ikke vår fortvilelse og våre frustrasjoner – da er det oss det er noe galt med – de er ikke ydmyke for dette sannhetens øyeblikk – møtet med tjenestemottager.

Forfatterne beskriver også hvor vanskelig eller nesten umulig det er å skjønne annerledesbarnet, om utfordringene for barnet og for familiene, foreldre og søsken.

Det krevende barnet med de store utfordringene må få og får mye oppmerksomhet. Den slitsomme omsorgen som gir så mye fortvilelse og frustrasjon, skaper også en dyp og inderlig relasjon og støt av glede i gode stunder.

Boken forteller også om utviklingen i samfunnet, om kunnskapsutvidelsen og med den etter hvert forståelsen av og erkjennelsen av at utviklingshemmede også er kjærlighetspersoner som har fullt menneskeverd og fortjener et menneskeverdig liv.

– Det er trist, men også godt å lese, skriver innsenderen om «Vi er ikke alene».

– Det er trist, men også godt å lese, skriver innsenderen om «Vi er ikke alene».

Jeg håper jeg med denne lille anmeldelsen kan bidra til at flere leser denne boken og mange av de bøkene Tordis Ørjasæter henter stoff fra.

Jeg tenker det er viktig for at kommunen skal oppnå bedre samarbeid og samskaping med pårørende slik det beskrives som mål i kommunale handlingsplaner og temaplaner, at både pårørende og de som arbeider i velferdstjenesten leser bøkene.

For meg som mangeårig leder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede i Asker, NFU, er boken «Vi er ikke alene» også en påminnelse om hvor viktig det er å ha en forening som favner alle og som gir et fellesskap. Torsdag 2. juni inviterer lokallaget utviklingshemmede i Asker med ledsager til feiring av pandemislutt, fellesskap og sommerfest på Holmen Fjordhotell.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.