Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Elsparkesykler er en uting på fortau og gangvei

– Fortau og gangveier blir overstrødd med elsparkesykler, skriver innsenderen. Her Røykenveien ved Bondistranda.

– Fortau og gangveier blir overstrødd med elsparkesykler, skriver innsenderen. Her Røykenveien ved Bondistranda.

Foto: JØRGEN DAHL KRISTENSEN

Asker og Bærum Trafikksikkerhetsforening ser med bekymring på bruk av elsparkesykler på veinettet i Asker og Bærum.

I disse valgkamptider må en kunne spørre hvem som er ansvarlig for brukstillatelse for disse kommersielle syklene i Asker og Bærum – er det politikerne eller administrasjonen? Og kjenner ikke beslutningstagerne til bestemmelsen om «Nullvisjonen», det vil si ingen drepte eller hardt skadde i veitrafikken?

I dag blir fortau og gangveier overstrødd med elsparkesykler. Det oppmerkes parkering ved bussholdeplasser og andre knutepunkter – ofte på bekostning av andre myke trafikanter. 

Hvem er ansvarlig for dette? Det er ikke fritt frem for andre å selge hverken varer eller tjenester på offentlig område uten tillatelse. Restauranter betaler i dyre dommer til kommunen for hvert bord de har ute på fortauet.

For eldre, svaksynte og blinde er elsparkesykler et risikoproblem. Trafikkreglene sier at sykling på gangvei og fortau er tillatt når gangtrafikken er liten og syklingen ikke medfører fare eller er til hinder for gående. Slik sykling må ved passering av gående skje i god avstand, i tilnærmet gangfart og uansett ikke over 6 km/t. 

Elsparkesykler har en lovlig maksfart på 20 km/t. Det sier seg selv at elsparkesykler ikke hører hjemme på hverken fortau eller gangvei.

Syklende er kjørende i henhold til trafikkreglene. Asker og Bærum Trafikksikkerhetsforening mener at elsparkesykler bør defineres som kjørende og følge trafikkreglene som kjørende. Det er en uting at de får bruke fortau og gangvei i sentrumsområder og tettbebyggelse.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.