Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ellevill vekst

Ragnar Molland skriver at Senterpartiet i Bærum ønsker en boligbygging hvor bokvalitet settes foran kvantitet.

FOTO. JOAKIM S. ENGER

Kommunestyret behandlet 27. mai LDIP (Langsiktig Drift og Investerings Plan). Den omhandler bla. prognoser for boligbygging og vekst av folketall.

Her fremgår det at boligbygging vil nå en topp på 1.400 boliger og økning av innbyggertallet på 3.000 i 2024/2025. Dette fra nivå 400 boliger og 900 flere innbyggere i 2019. I 2040 er man tilbake på 2019 nivå. En slik boom vil presse kommuneøkonomien. Vi foreslo at kommunen skal bruke tilgjengelige virkemidler til å jevne ut boligbyggingen. Flertallspartiene syntes det ikke var nødvendig.

Flertallspartiene mener sterk vekst (mange nye skattytere) må til siden stadig større andel av befolkningen blir pensjonister og etter hvert pleietrengende. Denne tankegangen er ikke bærekraftig. Folketallet i landet øker ikke og vi blir stadig flere eldre. Import av skattebetalere til Bærum betyr eksport fra andre kommuner som må takle de samme problemene som Bærum.

Kommunen har virkemidler til å styre boligutbyggingen gjennom å innføre rekkefølgebestemmelser; skole og barnehage må være på plass før større boligutbygginger tillates. På Fornebu er en av betingelsene at kommunen skal ha råd til å bekoste sin del av sosial infrastruktur.

Bærum har begrensede tomtereserver, hovedsakelig på Fornebu, Sandvika, Bekkestua og kanskje på Høvik. Etter det er det fullt i Bærum, så sant vi ikke skal flytte markagrensen. Er det riktig å bygge ut størstedelen av disse reservene i løpet av kommende 20 år?

LDIP forventer 39.000 flere innbyggere i 2040. SSB forventer i samme periode en økning på 16.000 innbyggere. I første kvartal 2020 var netto innbygger-økning 136 personer. Vi foreslo at Kommunedirektøren skal redegjøre for den store forskjellen samt foreslå endringer i prognosen dersom det synes riktig. Dette fikk enstemmig tilslutning.

Bærum Senterparti ønsker en dempet utbygging på linje med prognosen fra SSB og en utvikling hvor bokvalitet settes foran kvantitet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.