Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Elever kan ta valg på egen hånd

– Fritt skolevalg er ikke perfekt, men det fungerer, skriver Oda Scheel (V).

– Fritt skolevalg er ikke perfekt, men det fungerer, skriver Oda Scheel (V).

FOTO: PRIVAT

16. desember skrev min onkel, Rune Flaaten Bjørk, innlegget med overskriften «Heldigvis vedtar Viken et nærskoleprinsipp» i Budstikka. Jeg kunne ikke vært mer uenig.

Jeg tror elevene fint klarer å velge skole på egen hånd. Tross alt er en viktig del av å bli voksen å ta egne valg og å lære å ta ansvar for eget liv.

Likevel vil fylkesrådet i Viken ta denne makten fra elevene. Når du velger videregående skole kan du kastes i fengsel og velge din egen gud, men å kunne velge hvilken skole du vil gå på er å forlange for mye fra de rødgrønne.

Skoleopptak basert på postnummer er grunnleggende urettferdig. Dine egne prestasjoner burde være viktigst når du velger skole, ikke hvor foreldrene dine tilfeldigvis kjøpte hus. Det ene kan du nemlig påvirke, det andre ikke.

Som tidligere Rosenvilde-elev, har jeg sett hvor frigjørende det er når elever aktivt søker seg til et miljø. Selv søkte jeg meg til en annen ungdomsskole og videregående enn min nærskole, som har vært definerende for den jeg er i dag. 

Jeg synes det har en verdi at skoler kan ha ulike profiler, og at de kan være gode på ulike ting. Vi skal ikke ha A- og B-skoler, men da er ikke løsningen å gjøre alle til A4-skoler slik SV legger opp til.

Fritt skolevalg er ikke perfekt, men det fungerer. Elevene ønsker det, og det er den mest rettferdige ordningen vi har. Derfor bør vi beholde Asker og Bærum som én felles inntakssone.

Den neste store skolereformen må bli en frihetsreform hvor politikere bestemmer mindre over skolen, og elevene bestemmer mer. 

Venstre er det eneste partiet som konsekvent gir frihet til den enkelte elev. Det handler om fritt skolevalg, men det handler vel så mye om å la elever bestemme over sin egen timeplan og sørge for at vi ikke får den A4-skolen som fylkesrådet kjemper for.

Videregåendeelever er ikke små barn som trenger politikere til å velge for seg. Det handler om å ha tillit til at elever kan ta valg på egen hånd.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.