Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Eldrepolitikken – Askers hovedutfordring

Artikkelforfatteren skriver at nye boformer med god tilrettelegging vil være en viktig del av den nye eldrepolitikken. Her fra Bråset bo- og omsorgssenter i Røyken.

Artikkelforfatteren skriver at nye boformer med god tilrettelegging vil være en viktig del av den nye eldrepolitikken. Her fra Bråset bo- og omsorgssenter i Røyken.

FOTO: KNUT BJERKE

Nye Asker har vakkert kulturlandskap, idylliske tettsteder og velutdannede innbyggere. Men vi er i ferd å bli et samfunn med flere gamle enn barn. Antall innbyggere over 80 fordobles i løpet av de neste 20 år. Denne demografiske endringen krever reform av eldreomsorgen.

Reformen kan ikke starte med å redusere dekningsgraden i sykehjem på 21 prosent av gruppen 80+. Alternativer til heldøgns omsorgsboliger og sykehjem må først vise at de fungerer. Det vil kreve forskning og nytenkning. Tekniske løsninger (velferdsteknologi) alene løser ikke behovet for pleie og menneskelig varme og nærhet. 

Ensomhet er kanskje den største helseutfordringen i dag. Fellesskap, nærhet og mellommenneskelig kontakt er derfor et viktig element i eldreomsorgen. De som trenger heldøgnsomsorg må integreres i samfunnet. Store, avsidesliggende institusjoner for våre gamle er etter KrF’s mening ikke det riktige. 

Det er heller ikke de store institusjonene som nødvendigvis er mest kostnadseffektive. Mindre sykehjem beliggende ved knutepunktene er trolig å foretrekke, både for beboere og ansatte. Et godt eksempel er det nye Nesbru sykehjem. Det ligger nokså sentralt, nær Holmensenteret, og er lett tilgjengelig for besøkende.

Ensomhet er kanskje den største helseutfordringen i dag.

Nye boformer med god tilrettelegging vil være en viktig del av den nye eldrepolitikken. En eldre dame jeg traff i Asker sentrum hadde kurven på rullatoren fylt av nylig innkjøpte dagligvarer. Hun greide seg selv, hadde egen leilighet ikke så langt fra sentrum. Det hun ønsket seg var flere benker å hvile på i Asker sentrum. Strekningene uten mulighet til å sitte ned ble for lange. En del av strategien for at vi kan greie oss selv i eget hjem kan være gode fortau og gangveier utstyrt med benker for hvilepauser. 

KrF er glad for at kommunestyret har vedtatt planen om å legge til rette for nye boformer på tvers av generasjoner, nær de planlagte innbyggertorgene, servicetilbudene og knutepunktene. Vi trenger også flere dagtilbud for Innbyggere med demens sykdom. Dagsenteret på Åstad gård og aktivitetstiltaket Tur og trivsel på NaKuHel er fine tilbud for brukerne og samtidig viktige avlastningstiltak for familiene.

 80 prosent av sykehjemsbeboerne lider av demens sykdom. Først når forskning har funnet metoder for forebygging og behandling av demenssykdommene, kan dekningsgraden for sykehjem reduseres vesentlig.

I mellomtiden må reelle alternativer til heldøgns omsorg utvikles og utprøves. De alternative tiltakene må komme først. Vi kan ikke risikere mer ensomhet eller at pårørende med hjemmeboende demente sliter seg ut. 

Nye Asker kommune har forutsetninger og muligheter for en forskningsbasert strategi for eldreomsorgen. Vi har dyktige og kreative ledere og ansatte som har blitt prisbelønnet for sin evne til nytenkning innen omsorgstjenestene.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.