Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Eldreomsorg er en utfordring, ikke en utgiftspost

Norge har i flere tiår vært stolte av sin velferdsstat og gode ordninger for eldre. Nå er de eldre begynt å betraktes som et økonomisk problem. Utgiftene øker, og det er for få kvalifiserte pleiere. I Bærum bor 61 prosent av de eldre over 80 år alene. Denne prosentandelen stemmer med landet som helhet.

Skal eldre bo hjemme er boligens tilstand, egen helse, omsorg fra pårørende og sosiale relasjoner viktig. En stor andel av de eldres boliger kan tilrettelegges med hensyn til fysiske hindringer. For enslige eldre et kan være vanskelig å mestre hjemmesituasjonen. Politikere er svært opptatt av å kunne spare penger ved innføring «smart house løsninger». Det kan virke som om det i dag satses mer penger på høyteknologi, enn på medisinsk og sykepleiefaglig kompetanse innen aldersforskning.

Prøvekaniner

De eldre blir prøvekaniner for GPS-lokalisering, elektronisk medisineringsstøtte, automatiske støvsugere, varmematter for inngangsparti, digitalt tilsyn med mer. Foreløpig er det få forskningsbaserte studier av kost-nytteeffekten av slike tilbud. En slik studie bør ikke måles i kroner uten å ta hensyn til allmennmenneskelige relasjoner og reaksjoner.

Nordmenn er langt oftere enn eldre i andre land bevisste på å ikke være til byrde for sine barn. Barna deres derimot er spesielt bekymret når deres foreldre blir mer skrøpelige.

Romslige boliger

I etterkrigsårene var det mangel på boliger i Norge. Da min far søkte om byggetillatelse i 1951, måtte han skrive under på utleie av 2. etasje de første fem årene. 

I Bærum er det mange romslige hus og leiligheter. For enkelte eldre kunne det vært i god handel å «leie» ut en hybel med avtale om regelmessig tilsyn morgen og kveld. Dette kan være en vinn-vinn situasjon for barnebarn, ev. oldebarn og den eldre selv. Hjemmetjenesten i Bærum kommune kan støtte med individuelle tiltak, jf. Meld. St. 15 (2017–2018) Leve hele livet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.