Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Eldrebølgen - løsninger og utfordringer

Jeg leser med takknemlighet og glede nabo Frank Rolands og andres anerkjennelse av «gamlisenes» bidrag til verdiskapningen. Jeg registrerer imidlertid en beklagelig forenkling av de mest elementære fakta i problemet ved deling av befolkningen i to etter en brøk med teller, de arbeidene og nevner, de eldre.

Bærum kommunes anstrengelser om å halvere kostnadene pr. eldre i aldersbudsjettet er skremmende og umenneskelig. I krigssituasjoner seiler marinefartøyer med dobbelt mannskap, et skift på vakt og et skift køya, såkalt «varme køyer». Dette hadde løst problemet med sykehjemskapasitet umiddelbar rent praktisk, men neppe akseptert.

Problemstillingen med omsorgsutgifter er basert på en statistisk fremskrivning av antall eldre sammenlignet med antall arbeidsføre. Alle skjønner at ut fra brøken med færre og færre arbeidende pr. eldre ikke kan fortsette, men allokering av «hvem er hvor» forbigås i stillhet.

Kommunens forslag til løsning i denne sammenheng er umenneskelig og talentløs, og bør revideres med annet profesjonelt personell. Tidspunktet for for kollapsen er beregnet til år 2050.

For mitt vedkommende neppe noe problem som krigsårgang fra 1941. Økningen av antallet eldre i denne sammenheng skyldes i hovedsak sosiale goder og forlenget levetid skapt av oss gamliser og velferdssamfunnet.

Derimot snakkes det mindre om telleren i brøken, De arbeidende. De som blir eldre, dvs. over 70 år i 2050, eldrebølgen, er rundt 40–50 år i dag, dvs. omtrent som alder på kommunestyret i Bærum. De bør tenke på hvem som skal betale deres pensjon og omsorgskostnader.

De som vil legge ned oljevirksomheten bør tenke dypest og mest kreativt.

Dersom denne generasjonen skal brødfø sin egen alderdom må de skape mer verdier, stå lenger i arbeid og skape flere verdier, mens de er i arbeid. Det vil si finne nye markeder og være konkurransedyktige og omstillingsdyktige

Her har vi noen forslag til krisetiltak som vil virke umiddelbart, om enn ikke enkelt å gjennomføre rent politisk. Alle forslag er muliggjort av vår eldres generasjons etablering av velferdsstaten og var ikke tilgjengelig for vår generasjon i vår tid:

Redusere barsel og foreldrepermisjon for landets mest produktive årsklasser, avskaffe AFP for alle, avskaffe reduserte aldersgrenser for enkelte yrker, alle må jobbe til 70–75 år før pensjon og avvikle Stønad for å ikke ha barn i barnehage.

Dette bare for å nevne noe. Avventer forslag til konkrete, balanserte og realistiske tiltak for å løse eldrebølgens utfordringer for dagens 40–50 åringer.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.