Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ekskludering av normalseende

Picasso-utstilling på Høvikodden.

FOTO: KARL BRAANAAS

Ved besøk på de flotte utstillingene med Monet, Picasso, DADA og fotografiHenie Onstad Kunstsenter måtte jeg bare gi opp å lese tekstene til kunstverkene i blant annet DADA-utstillingen. Tekstene er skrevet med bitte små bokstaver på svart bakgrunn. Umulig å lese uten forstørrelsesglass. Mange ganger kunne man trenge også lommelykt ettersom skiltene ikke var godt belyst. I tillegg sitter skiltene ca. 80 cm over gulv.

I byggenæringen, som jeg kjenner godt til, har man i tiår utformet byggene med såkalt universell utforming. Det vil si at brukere med syns-, hørsels- og bevegelseshemning skal kunne bruke byggene så langt mulig uten spesiell hjelp.

Men hva hjelper det når man ikke kan lese skilttekstene som står for en vesentlig informasjon om kunstverkene. Og alt arbeid som museet har lagt ned på tekster er jo også bortkastet. Jeg sjekket også med noen yngre personer og de var helt enig, tekstene var umulige å lese.

Nå er Henie Onstad dessverre ikke alene om å gjøre sine skilttekster umulige å lese. Det er mange museer i inn- og utland som er like gjerrig på informasjon. Hva kommer det av? Kommende utstillinger må forsynes med lesbar tekst, helst svarte bokstaver på hvit bakgrunn. Det er en grunn til at bøker og aviser trykkes med lesbare svarte bokstaver på hvit bunn.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.