Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Effektivisering til hvilken pris?

Line Norman Jernæs representerer MDG i hovedutvalg for bistand og omsorg i Bærum.

Line Norman Jernæs representerer MDG i hovedutvalg for bistand og omsorg i Bærum.

FOTO: PRIVAT

I Bærum får innbyggerne som har vedtak om handlehjelp, varer levert av kolonial.no. I stedet for at personale som jobber i hjemmetjenesten, bruker av sin arbeidstid på å handle, leveres varer som en ekstern tjeneste. 

Dette er klokt, all den tid vi har et økende behov for helsepersonell (særlig høyskoleutdannede og helsefagarbeidere, men også ufaglærte) i tiden som kommer. 

Tid som før ble brukt på handling, brukes nå på helsetjenester. At lovpålagte tjenester leveres på en måte som frigjør ressurser i helsevesenet, er et grep som må tas igjen på andre områder i fremtiden. 

I alle fall hvis vi skal nå målet om å levere like gode velferdstjenester når de eldre og hjelpetrengende blir flere og budsjettene krymper fordi skattetilgangen blir lavere.

Da blir det viktig at det ikke er brukeren som blir sittende med regningen for effektiviseringen.

Bærum kommune og kolonial.no har en bedriftsavtale med fastpris. Private brukere av tjenestene fra kolonial.no betaler til sammenligning flytende pris, og dermed mindre per vare.

Bærum kommune har heldigvis fanget opp at dette er uheldig for brukerne, og betaler fra og med 01.02.21 mellomlegget, slik at innbyggerne som trenger assistert handling, ikke betaler mer for varene på kolonial.no enn andre private brukere gjør. Det er bra.

MDG håper kommunen har brukt de mulighetene som ligger i en anbudsrunde på å sikre den leverandøren som leverer de ønskede tjenestene til en pris som står i forhold til hva de leverer.

Så hvorvidt denne avtalen om fastpris med kolonial.no er rimelig, skal vi ikke stille oss til doms over. Vi synes likevel Bærum kommune skal rette opp den uretten som har blitt gjort tidligere i avtaleperioden inntil 01.02 og tilby en kompensasjon til de som har betalt påslaget til kolonial.no av egen lomme.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.