Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

E18 som arena i klimakampen

Jeg ser at Sandra B. Sotajærvi/MDG i sin iver etter å stanse E18 utbyggingen i våre bygder, gjør et poeng av at C02-utslippene i 2018 igjen økte i Asker og Bærum, og at økningen skyldes veitrafikken. Det hun (bevisst?) unnlater å opplyse, er at CO2 økningen ikke har med økt veitrafikk å gjøre, men det faktum at bruken av biodiesel gikk ned, til fordel for vanlig diesel.

Man må gjerne være imot E18-utbyggingen, men bruk holdbare argumenter. Biodiesel er for øvrig svært tvilsomt i klimakampen, både mht. økonomi og netto klimaeffekt. Fortsatt brukes en betydelig andel palmeolje i tilsetningen, basert på nedbrent regnskog i Indonesia og Amazonas. Selv neste generasjons biodiesel, basert på skogsavfall og rapsolje, kan fort vise seg å gi minimal gevinst dersom man tar med i regnestykket at ny dyrkingsjord må erstatte bortfall av jord til «dieselraps». 

Ellers er det jo sånn at E18, og veinettet for øvrig, er viktig for produktiviteten og konkurransekraften i det næringslivet vi alle er avhengige av. Det er ikke først og fremst for at du og jeg skal kjøre privatbil til jobben. 

Vi burde for øvrig løfte blikket utover vår egen andedam når vi skal vurdere hva vi skal gjøre for å redde verdens klima. Vi har verdens reneste energiproduksjon og et landbruk å vare stolt av. Eksosen fra gassturbinene på våre oljeplattformer står for 30 prosent av våre CO2-utslipp,- men det er for dumt å bruke 10-talls milliarder på å elektrifisere med landstrøm, når olje/gasstrømmen likevel får flyte fritt og brennes/avgir CO2 hos kjøperne på kontinentet. Null klimaeffekt globalt, men altså pent i Norges regnskap.

Skulle ønske at MDG kunne samle seg/oss kraftfullt i den kampen som har gått under radaren i koronaens tid. Nemlig den voldsomme, unødvendige og irreversible ødeleggelse av urørt natur, lokalmiljøer og livskvalitet, som vindkraftutbyggingen utgjør.

Aldri tidligere har verdifull natur blitt rasert i slikt omfang som nå, men altså ikke synlig fra Oslo-gryta.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.