Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

E18 – en varslet miljøkatastrofe

Artikkelforfatteren mener at E18 er blitt en prestisjefylt mantra for kommunene Asker og Bærum.

FOTO: KARL BRAANAAS

De unge (og gamle) grønne motstandere av den «nye» E18 er bekymret over økt bilbruk inn til hovedstaden. Det behøver de neppe være. For når regningen på 50 eller 60 milliarder skal betales av brukerne vil bompengene bli så formidable at trafikken vil dale til under dagens nivå. For selv om «alle» kjører elektrisk må lånene dessverre tilbakebetales – ved bompenger.

Så hva har man da oppnådd ved å grave en helt utmerket motorvei opp og ned i bakken? En skrekkelig belastning på miljøet i forkant, ved ressursbruken ved å rive ned og kjøre bort all den utmerkede infrastruktur som ligger dere i dag. Bl.a. master, elektriske anlegg, asfalt, gammel pukk og store masser må vekk. For ikke å snakke om de 200 hus som jevnes med jorden. Bare utslippene på de mange tusen lastebillass som må til vil være store, og det har vel ingen regnet på.

En helt unødig ressursbruk, istedenfor å bruke en milliard eller to på å forbedre dagens motorvei til kollektivfelt i begge retninger.

Dette for å oppfylle en gammel drøm hos bilister i Asker og Bærum om større kapasitet til jobben i Oslo, som senere har blitt et prestisjefylt mantra for kommunene. Drømmen får man i alle fall ikke oppfylt, men til gjengjeld fornøyelsen av å sitte i enda verre og mer eksosfylte køer på provisoriske omkjøringer i årevis mens byggingen foregår.

På regjeringshold ser det nå endelig ut til å sive inn en forståelse for at gjenbruk kan være mer fornuftig enn riving og nybygg. Antagelig for sent til å redde Y-blokken og alle de gamle praktbygg som er forlatt. Men i den økonomiske harde hverdag som ligger foran oss, burde ikke tankegangen også omfatte E18?

Så en takk til det grønne byråd i Oslo for det prisverdige arbeid med å stoppe E18-prosjektet!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.