Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Dyrest mulig nytt stadion

Et flertall i Bærum kommunestyre bestående av Høyre og Frp går inn for å bygge et nytt Nadderud stadion langs Gamle Ringeriksvei, der det i dag ligger en kunstgressbane. – Det er det dyreste alternativet og det med størst risiko for budsjettoverskridelser, skriver innsenderen.

Et flertall i Bærum kommunestyre bestående av Høyre og Frp går inn for å bygge et nytt Nadderud stadion langs Gamle Ringeriksvei, der det i dag ligger en kunstgressbane. – Det er det dyreste alternativet og det med størst risiko for budsjettoverskridelser, skriver innsenderen.

Foto: TRINE JØDAL

På kommunestyremøtet i Bærum 15. desember blir det sannsynligvis vedtatt å lage anbudskonkurranse for nytt Nadderud stadion.

Mange vil si det er på tide etter år med utredninger og med et eksisterende slitent anlegg som lever på dispensasjon.

Vi skal ta stilling til tre alternativer, la oss for enkelthet skyld kalle dem 1, 2 og 3 (i saken har de andre betegnelser).

Alle alternativene har kapasitet til 8.000 tilskuere. Alternativ 1 og 2 ligger med langsiden mot Gamle Ringeriksvei. Alternativ 1 har næringsarealer i tillegg. Alternativ 3 blir liggende der nåværende stadion er.

Nå har Høyre og Frp bestemt seg for alternativ 1. Det er det dyreste alternativet og det med størst risiko for budsjettoverskridelser.

Det er det dyreste alternativet og det med størst risiko for overskridelser.

I tillegg vil tribuneanlegget oppleves som en massiv mur mot dem som ferdes på Gamle Ringeriksvei.

Brutto kostnad for alternativene er henholdsvis 730, 660 og 580 millioner kroner. Man får fradrag for merverdi antatt til 100 millioner og spillemidler i størrelsesorden 10 millioner.

Da blir nettotallene 620, 550 og 470 millioner kroner. Dette før påregnelige overskridelser.

Ragnar Molland er en av Sps to representanter i Bærum kommunestyre.

Ragnar Molland er en av Sps to representanter i Bærum kommunestyre.

Foto: KARL BRAANAAS

I kommunens budsjett er det avsatt 500 millioner. Alternativ 1 og 2 blir dyrere fordi kommunaltekniske anlegg i grunnen må legges om. Antatt kostnad 50–60 millioner kroner.

En viktig driver til budsjettøkninger er grunnforhold. Grunnforholdene for alternativ 3 (der stadion er nå) er vel kjent og gode. Grunnforholdene for alternativ 1 og 2 er kun delvis undersøkt.

Det er påvist kvikkleire. Områdestabiliteten må undersøkes videre. Det er fare for store tillegg for alternativ 1 og 2 knyttet til grunnarbeider og fundamentering.

Næringsarealene i alternativ 1 er antatt å koste 70 millioner kroner. Disse skal selges til entreprenøren som skal bygge stadion. Antatt verdi 50–100 millioner er høyst usikker.

Lokalene skal ikke inneholde detaljhandel for å unngå konkurranse med butikkene på Bekkestua. Kommunen må imidlertid regne med å bli utsatt for press fra entreprenøren som vil ha mest mulig leieinntekter for lokalene.

Så kan vi likevel ende opp med et lite kjøpesenter på Nadderud.

Stadion vil bli bygget i totalentreprise. Det betyr at totalentreprenøren er ansvarlig både for prosjektering og utførelse.

Et viktig moment for å holde prisen nede er at det er effektiv konkurranse. For alternativ 1 rigges det en helt spesiell konkurranse hvor totalentreprenøren også skal kjøpe næringsdelen. Det vil føre til færre tilbydere og dermed svakere konkurranse.

En fordel med totalentreprise er at man får en fast pris (unntatt det som knyttes til grunnforhold). Her foreslår man «samspillsentreprise». Vinner av konkurransen gir ikke fast pris, men kun et «måltall». Så setter kommunen og entreprenøren seg sammen for å utvikle prosjektet.

Samspill kan være bra, men det kan også tildekke at kommunen og entreprenøren har forskjellig interesse. Kommunen vi ha et best mulig stadion til lavest mulig pris. Entreprenøren ønsker best mulig økonomisk resultat.

Bærum idrettsråd ønsker alternativ 3 der stadion er i dag. De er naturlig nok redd for et pengesluk på Nadderud som går ut over dem.

Bærum Senterparti er enig med idrettsrådet. Vi har nettopp vært igjennom en budsjettprosess i kommunestyret hvor partiene måtte reversere betydelige kutt i helse- og omsorgssektoren. Fotballstadion er ikke kommunens kjernevirksomhet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.