Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Dyre SFO-priser i Asker og Bærum

Kirsti Bergstø (40) er 1.-kandidat for SV i Akershus ved høstens valg.

Kirsti Bergstø (40) er 1.-kandidat for SV i Akershus ved høstens valg.

Foto: Jo Straube

Altfor mange barn i Asker og Bærum deltar ikke på SFO (skolefritidsordningen). Vi håper dette snart snur. 

Alle barn burde få være med på leken, være med venner og ha fine timer når skolearbeidet er slutt for dagen. SFO er en viktig del av barnas liv, det er her de lærer videre gjennom leken og felles aktiviteter, de spiser sammen og utvikler vennskap de skal ha i mange år fremover. SFO er en viktig læringsarena og er en del av den naturlige skolehverdagen.

I Bærum koster hel SFO-plass 3.220 kroner i måneden, og i Asker koster en hel plass 3.482 kroner. Det er ikke søskenrabatt slik det er i barnehagene. Med to barn på SFO vil dette koste Asker og Bærums foreldre over 70.000 kroner i året. 

Det er forferdelig mye for en vanlig lommebok. Det er ikke rart at mange foreldre ikke kan prioritere denne utgiften når husleie og mat skal betales.

Stine Høivik (49) fra Bærum står på 5.-plass på SVs liste i Akershus ved høstens valg.

Stine Høivik (49) fra Bærum står på 5.-plass på SVs liste i Akershus ved høstens valg.

Foto: MALENE NILSSEN

Tall fra Statistisk sentralbyrå og Utdanningsdirektoratet viser at i skoleåret 2020/2021 gikk cirka 76 prosent av elevene Bærum på SFO, mens i Asker var det enda færre, hvor bare cirka 68 prosent av barna fikk delta. 

Det betyr at mer enn ett av fire barn i våre kommuner ikke fikk være sammen med klassekameratene sine etter at undervisningstiden var ferdig, og de fikk ikke være med videre på leken. Dette er altfor mange.

Det er mange ulike grunner til at barn ikke er på SFO. Noen gjør andre ting som fotball eller annen sport, noen deltar på andre private etter-skolen-tilbud, kanskje barna ikke trives så godt, eller det er andre årsaker. 

Men mange av disse barna går hjem fordi det koster penger å være der. Vi ønsker å gjøre SFO gratis slik at det ikke er lommeboken til foreldrene som bestemmer om barn får være med på leken eller ikke.

SFO skal være for alle barn uten at foreldrenes økonomi skal være avgjørende for om de får være der eller ikke. Det som skjer på skolen bør være gratis, ingen burde bli sendt hjem mens de andre fortsetter å leke på skolen. 

SFO er en integrert del av skolehverdagen, og slik ønsker vi at det skal fortsette å være. SFO skal gi gode kultur- og idrettstilbud, sørge for god ernæring og være et trygt sted for lek. Da må det gjelde for alle barna våre.

Vi har sett at i kommuner hvor de innfører gratis SFO som Oslo og Stavanger, så blir nesten alle barna med på leken. Det betyr at lommeboken teller. Dette er derfor noe av det viktigste vi kan gjøre for alle barn i våre kommuner. Ingen barn skal føle seg utenfor.

Det er på tide å rette opp feilen hvor en del av skolehverdagen koster penger. Den offentlige skolen i Norge skal være gratis.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.