Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Dumping av katter

LIDER: – Dyrevelferden for eierløse katter er som regel svært dårlig, og mange lider i lang tid før de dør, understreker artikkelforfatteren.
LIDER: – Dyrevelferden for eierløse katter er som regel svært dårlig, og mange lider i lang tid før de dør, understreker artikkelforfatteren.

De er tynne, flokete, skadet og syke. De er ofte svært sky og vanskelige å få øye på.

Kattunger som noen en gang hadde ansvaret for, men overlot til seg selv, dumpet i en søppeldunk, ved en container, i skogen. En drektig katt som eier ikke lenger vil ta ansvar for. Folk som i ferietiden skaffer seg kattunger, som så settes igjen på hytta for å klare seg selv når hytta stenges på høsten.

Les også: Lang venteliste for å sette bort katten

Les også: Er Pusur (23) landets eldste katt?

Vi er godt kjent med disse problemene her i Norge, og Dyrebeskyttelsen Norge ser at antallet øker fra år til år.

Hva er så problemene forbundet med dette?

12. juli forteller Budstikka om at folk dumper kattene sine om sommeren. Det er flere problemer forbundet med dette.

Katten er ikke en naturlig del av norsk fauna, og utsettes for og bidrar til en rekke problemer når den ikke får stell og omsorg.

Reproduksjonsevnen til katter er meget god. En hunnkatt blir vanligvis kjønnsmoden rundt 7–10 måneder, men noen allerede ved 4–5 måneder. Første brunst inntrer når hunnkatten nærmer seg 2,5 kg, og brunst kan inntre hvert tredje uke.

Katter kan altså få opptil seks kull i året, med 1–10 kattunger. Med en slik evne til reproduksjon kan én dumpet hunnkatt i løpet av første leveår bidra til minst 12 nye katter. I løpet av andre året kan denne ene kattens bidrag til en forøkning av hjemløse katter være på rundt 140 individer, ettersom hennes kattunger nå har blitt kjønnsmodne og reproduserer selv.

Dette er ofte starten på en koloni av redde, menneskesky katter. Slike kolonier skyldes én ting: ansvarsfraskrivelse fra dyreeier.

Dyrevelferden for slike eierløse katter er som regel svært dårlig, og mange lider i lang tid før de dør. Katter egner seg ikke for vintertemperaturer og sliter både med å finne mat og med frostskader.

Kattene slåss og skader seg, og får en rekke plager og sykdommer. FIV (katteaids) er et velkjent problem.

Disse kattene har dårligere immunforsvar, og er på denne måten mer utsatt for sykdommer. Både øremidd, innvollsorm, bittskader/byller, betennelser, tannskader og ubehandlede skader etter blant annet påkjørsler er en del av livet som hjemløs.

Hvem har ansvaret? Dyreeier som valgte å dumpe dyret sitt, etterlate det i hjelpeløs tilstand og som ikke kastrerte og ID-merket.

Dyrebeskyttelsen Norge har i lang tid jobbet for å gjøre ID-merking av katter obligatorisk, og mener det er svært positivt at Mattilsynet deler dette synet med oss. Obligatorisk ID-merking vil kunne bidra til en bevisstgjøring om at det å skaffe seg et dyr innebærer ansvar.

Velger du å eie et dyr, er det ditt ansvar å behandle dette dyret i henhold til gjeldende lover og regler. Du har også et moralsk ansvar ovenfor dyret. Dyrebeskyttelsen Norge hjalp i 2017 over 7.500 hjemløse dyr, i all hovedsak katter. Dette tallet har øket jevnt og trutt de siste årene.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Katten trenger et statusløft i Norge, og det er vårt felles ansvar å gi den det.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.