Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Dugnad for en klimaklok kommune

SER FREMOVER: – Vi må gjøre kommunen enda mer attraktiv for bedrifter som allerede er lokalisert her, for bedrifter som skal etablere seg og forgründere, skriver Tone Strand Molle (65), som har bakgrunn fra blant annet Strand Trelast i Bærum og som styreleder i Bærum næringsråd og direktør i Trelast- og Byggevarehandelens Fellesorganisasjon(TBF). FOTO: KARL BRAANAAS
Foto: KARL BRAANAAS

Klimautfordringen krever mye innenfor de fleste samfunnssektorer.

Bærum Høyres mål er at vår kommune skal være ledende på klima- og miljøområdet.

Kommunen er navet i arbeidet med klimatilpasning. Bærum kommune behøver allierte i alle leire. Innbyggerne spiller en nøkkelrolle, og det samme gjør næringslivet. Det angår oss alle

Høy bevissthet hos deg og meg er forutsetningen for endring, og det er problematisk at den offentlige klimadebatten ofte har negativt fortegn og fokuserer på ”skam”. I stedet for å motivere til handling skaper dette en følelse av avmakt: Mange mener at deres bidrag betyr lite, men det er når enkeltindivider erkjenner sitt ansvar og endrer adferd at utvikling oppnås. Det gjelder på klimaområdet som på alle andre områder.

Næringslivet representerer en stor del av verdiskapingen

Vi bør alle vurdere forbruksmønsteret vårt: Kjøper vi mye som vi egentlig ikke trenger? Reiser vi for mye? Kaster vi for mye? Vi bør også bruke forbrukermakt, dvs. etterspørre bærekraftige produkter og tjenester og avstå fra slike som ikke er det. Endelig bør vi engasjere oss aktivt i kommunens klimaarbeid: gjenbruk, avfallsreduksjon, energibruk og transport er bare noen av stikkordene.

Listen kan forlenges, men poenget er dette: Det monner når alle bidrar. Store endringer består av mange små.

Næringslivet representerer en stor del av verdiskapingen i samfunnet og et tilsvarende potensial for å bidra. Det gir en vinn-vinn-situasjon: Kommunen realiserer sine klimamål, for næringslivet åpner det seg nye forretningsmuligheter, og for innbyggerne blir det enklere å velge klimavennlige løsninger.

Bærum Høyre kommer til å være pådriver for miljøbevisst verdiskaping. For oss er det viktig å motivere hele næringslivet, både små og store foretak, til å gi kommunen drahjelp. Mange Bærums-baserte virksomheter har arbeidet målrettet på dette området i lang tid, for eksempel Storebrand som har forpliktet seg til å forene lønnsom forretningsdrift med sosiale, etiske og miljømessige mål. Andre har tiltak under utrulling, for eksempel Jernia som har tydelige mål for å redusere bruken av plastemballasje i løpet av 2020.

Næringslivets bidrag er blant annet å utvikle/kommersialisere klimavennlige produkter og tjenester og å sikre kortreiste arbeidsplasser og klimavennlig varetransport. Videre: å bruke innkjøpsmakt, stille miljøkrav til underleverandører, energieffektivisere, minimalisere avfallsproduksjon og sørge for en miljøvennlig bygningsmasse. Vi snakker om praktisk handling som kommer samfunnet til gode, ikke om kosmetiske tiltak eller pynt i strategidokumentet.

Bærum kommune må på sin side klimatilpasse egne etater og egen forvaltning. Kommunen må også tilrettelegge for at innbyggere og næringsliv kan ta kloke klima- og miljøvalg.

Kommunens visjon «Sammen skaper vi fremtiden» har aldri vært mer relevant enn den er på dette området.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.