Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Du skal være glad for at politiet vil bruke tid og ressurser på russen

RUSSEBUSS: – Tenk deg det motsatte, hvis det igjen skulle skje en bussulykke. Da ville du sikkert stilt spørsmål om hvorfor ikke politiet gjør nok for å forebygge, skriver innsenderen.

Her om dagen satt jeg og leste avisene med stor interesse.

Jeg var innom Ubåt-Madsen, smøreriene til Ari Behn og noe om engleprinsessen. Alt involverer mennesker som gjør noe uforutsigbart.

Les også: Politi og røvere

Les også: Delte oppfatninger om årets russefeiring

Men det stoppet ikke der. Det fortsatte. Med et skremmende innspill fra en russemor på Bærums Verk, som skriver at tilliten til politiet, også blant mange i hennes bekjentskapskrets, nå er tynnslitt og på vei ut. Bort. Vekk. Selv hos mange ungdommer er tilliten til politiet borte, skriver hun.

Så fortsetter det: Dette henger ikke bare sammen med russetiden, men at opplevelsen av politiets tilnærming til ungdom har pågått siden ungdomsskolen.

Bevare meg vel.

Russemorens innspill av 24. mai har hun ganske treffende kalt «Politi og røvere». Her forsøker hun å tegne et glansbilde av russen, men alt i innledningen innrømmer hun at russen er noen røvere.

At politiet kom «støtt og stadig» og hele tiden, er vel en overdrivelse av dimensjoner. At politiet vokter på russen likeså.

Du skal være glad for at politiet vil bruke tid og ressurser på russen, at de passer på russen for deg og andre russemødre og -fedre, der de drikker seg sanseløse, prøver ut stoff og andre rusmidler, kanskje for første gang, lemper ut tomgods og matrester ved bussholdeplassene, tisser hvor som helst.

Og enda verre: Fem, seks russebusser parkerer på en bensinstasjon. Russen virrer omkring. Det går ikke stille for seg.

Kjempekaos når alle 125 russ, mer eller mindre dritings, skal inn for å handle. Det grises til på toalettet.

Den ene betjeningen greier ikke å håndtere alt dette.

Selvfølgelig må politiet komme for å forsøke å roe hordene etter en SOS fra betjeningen.

Så har russen selv utpekt en såkalt rullesjef som skal være edru (i motsetning til alle de andre), som skal ha kontroll og oversikt.

Det sier seg selv at dette er en formidabel oppgave som ikke lar seg løses, selv ikke for en 17-18-åring.

Så blir russebussen stoppet for telling, og de er seks for mange. Der og da ryker førerkortet til sjåføren.

Jentene hyler, protesterer og forklarer. Er det noe å protestere imot? For mange er for mange. Dette visste de om.

Så kommer forklaringen fra russemoren: Hvis politiet var bekymret for sikkerheten, som var argumentet, hvorfor ikke hjelpe til med å telle antallet før bussen kjører?

Dette kan da umulig være en politioppgave? Dette skulle rullesjefen hatt kontroll på før bussen kjører av sted.

Og ja – politiet er bekymret og opptatt av sikkerheten for din og andres russ. Vær glad for at politiet bruker så mye tid og ressurser på å forebygge.

Tenk deg det motsatte, hvis det igjen skulle skje en buss-ulykke. Da ville du sikkert stilt spørsmål om hvorfor ikke politiet gjør nok for å forebygge. Skam deg.

Så skriver du ganske riktig at russetiden ikke er forbudt. Det er det ungdommen tar utgangspunkt i.

Alt som ikke er forbudt er nødvendigvis ikke tillatt.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Men det vil hjelpe hvis foreldrene snakker med ungdommene i forkant om hva som er rett og galt, har lært dem god oppførsel og gitt dem en god ballast hjemme ifra.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.