Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Du bestemmer hvordan det skal se ut i Bærum i 2040

– Som innbygger kan du nå bidra i utformingen av fremtidens Bærum, skriver innsenderen. Her fra byggearbeider på Bekkestua.

– Som innbygger kan du nå bidra i utformingen av fremtidens Bærum, skriver innsenderen. Her fra byggearbeider på Bekkestua.

Foto: RUNE HERNES BJERKE

Alle som er opptatt av hvordan det bygges i Bærum, måtte klype seg i armen forrige uke.

Med utestemme ga Bærums planpolitikere beskjed til et knippe utbyggere om at planene de hadde lagt frem, ikke er i tråd med hvordan vi vil ha det i kommunen vår.

 Det var blitt nødvendig å gi tydelig beskjed om hvem som skal styre utviklingen.

Over tid har frustrasjonen blant innbyggere, i grendelag og velforeninger i Bærum bygget seg opp, både over alt stort og dyrt som finner veien fra utbyggernes tegnebrett til glansede presentasjoner, men også over at kommunale beslutningstagere ikke synes å være restriktive nok – på våre vegne.

Rune Hernes Bjerke er styreleder i Bærum Velforbund.

Rune Hernes Bjerke er styreleder i Bærum Velforbund.

FOTO: PRIVAT

Hvor langt skal knutepunktutbyggingen i Bærum gå før de som styrer kommunen vår setter opp et «Beklager, fullt»-skilt ved kommunegrensen? 

Bak byene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger kommer Bærum på en trygg femteplass blant landets mest folkerike kommuner. Bak oss kommer Kristiansand og Drammen. Som den eneste av disse kommunene kan Bærum fortsatt med en viss rett kalles for en bygd.

Og hvor mye lys, luft og utsikt skal en boligkjøper kunne forvente å få for en kvadratmeterpris som nærmer seg 100.000 kroner?

Som innbygger kan du nå bidra i utformingen av fremtidens Bærum.

Kommuneplanen er det viktigste styringsdokumentet i kommunen. Her legges rammene for utvikling, både det vi ønsker å få til og det vi ønsker å unngå.

Som del av den overordnede planen, krever plan- og bygningsloven at «kommunen skal ha en arealplan for hele kommunen som viser sammenhengen mellom fremtidig samfunnsutvikling og arealbruk». 

Kommuneplanen er den viktigste dugnaden du blir invitert til å være med på i år.

Kommuneplanens samfunnsdel er til politisk behandling i disse dager, og etter denne følger arealdelen. Planprogrammet sendes på høring i sommer – deretter kommer arbeidet med de konkrete planene.

Så langt er det i kommuneplanen for kommende periode lagt solide føringer for at Bærum må bli en mer klimaklok kommune. 

Det er ikke mulig å få til uten klimakloke innbyggere og en holdning om at alle må bidra. Bærum kommune arbeider målrettet med å styrke innbyggernes muligheter for medvirkning, og vi som representerer velforeningene i Bærum – som igjen er et talerør for innbyggere og lokalmiljøer – heier på dette tiltaket. Men da må vi benytte anledningen.

Både den enkelte innbygger og nærmiljøgrupperinger må engasjere seg i utformingen av kommuneplanens arealdel. 

I velforeningene er arealbruk et sentralt tema, med rulleringen av kommuneplanens arealdel som et høydepunkt. I Bærum har kommunen og velforeningene en avtale som gir velforeningene status som det primære samarbeidsorgan for kommunen når det gjelder saker som berører det ytre miljø eller er av spesiell interesse for lokalbefolkningen. Den kollektive tankegangen står sterkt og må holdes ved like.

Medvirkningsprosessene starter i høst, men engasjementet må vekkes nå. Lokalmiljøene må mobiliseres og bevisstgjøres, slik at viktige synspunkter og resonnementer kan struktureres og fremføres i tide. 

Kommuneplanen er den viktigste dugnaden du blir invitert til å være med på i år.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.