Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Dropout og virkelighetskontakt

– Jacobsen henger seg opp i A- og B-skoler, men burde heller fokusere på utdanningsprogrammer, skriver innsenderen om fylkesråd for utdanning og kompetanse Siv Henriette Jacobsen (Ap).

– Jacobsen henger seg opp i A- og B-skoler, men burde heller fokusere på utdanningsprogrammer, skriver innsenderen om fylkesråd for utdanning og kompetanse Siv Henriette Jacobsen (Ap).

Foto: KARL BRAANAAS

Fylkesråden for utdanning og kompetanse har mistet virkelighetskontakten. I Budstikka 3. desember hevdet hun at nærskoleprinsippet motvirker dropout fra videregående. 

Hvordan kan det da ha seg at Akershus, med karakterbasert skolevalg i mange år, er det fylket hvor flest fullfører videregående på normert tid? 

70,9 prosent av vgs-starterne i Akershus 2013 fullførte på tiden (ssb.no/vgogjen, tabell 3). I Norges eneste fylke over 70 prosent drar for øvrig Asker og Bærum opp snittet ganske kraftig.

Legger man til to år ut over normert tid, fullførte 81,1 prosent. Kun Rogaland og Sogn og Fjordane hadde også over 80 prosent, og leseren kan gjette hva slags skolevalg begge fylkene har hatt. 

Jeg tror for så vidt at bakenforliggende faktorer og ikke karakterbasert skolevalg i seg selv er årsaken til at det går bra, men ordningen åpner i det minste for noen muligheter der hvor ting allerede fungerer.

Jacobsen skriver videre at regjeringen ikke har «forstått og vist respekt for de regionale forskjellene i Utdannings-Norge». Men det har ikke Jacobsen heller. For Viken er ingen region, derfor er akkurat like meningsløst med samme system i hele Viken som det er med samme system i hele Norge.

En annen sak er at statistikken for Akershus synes avsluttet. Neste gang statistikken legges ut, blir hele Viken sett under ett. Tallene blir lavere enn Akershus har nå, noe som jo er å tukle med Akershus' resultater.

Jacobsen henger seg opp i A- og B-skoler, men burde heller fokusere på utdanningsprogrammer. Hvis ikke elever penses inn på linjer med henholdsvis høye og lave teoretiske opptakskrav, må man kvikt finne en annen måte å pense inn på, ellers kan flere fag dø ut på kort sikt i Asker og Bærum.

Jeg vil imidlertid også gi Høyre en skrape, ikke bare for å innføre nytale ved å kalle karakterbasert skolevalg for «fritt skolevalg». Det gjelder Høyres kronargument om at lokalnivået bør overstyre staten i miljø- og plansaker. Dette vil være ekstremt uredelig å operere med i de kommende år, etter at Høyre nå bruker staten nettopp for å overstyre.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.