Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Diskriminering av eldre?

Fra ulykken på Griniveien tirsdag kveld.

Fra ulykken på Griniveien tirsdag kveld.

Foto: Richard Sveaas Dale

I Budstikka 18. februar er det tre artikler som fanger min interesse, og disse får meg til å ane at det er en påtagelig diskriminering av en bestemt aldersgruppe, nemlig oss over gjennomsnittet i alder. 

Vi kalles ofte «eldre» uten at dette spesifiseres nærmere. Er en eldre involvert i noe, trekkes det alltid frem. Er det en som ikke er eldre, nevnes aldri alder som et mulig moment for omtalen.

Hvorfor alltid trekke frem aldersbegrepet når en eldre person er involvert? Er det faktiske grunner for dette? Eller er det bare blitt slik at man må fremheve det når «en eldre» er involvert? La meg trekke frem de tre artiklene: 

På Griniveien var det et trafikkuhell en kveld. Den ene involverte beskrives som eldre, og førerkortet blir beslaglagt. Føreren ble tatt med til legevakten for en kontroll. 

En annen artikkel beskriver en frontkollisjon på Rykkinn, hvor en person ble skadet – ikke bare til kontroll, men vedkommende ble skadet. Alder på sjåførene? Ukjent, ikke oppgitt.

På Østerås hadde Ruters busser store problemer, og det står i artikkelen at sjåførene kanskje ikke er så flinke på vinterføre. Hvilken alder hadde de sjåførene? Ikke oppgitt.

Når Budstikka bruker begrepet «eldre», har de belegg for det? Har Budstikka statistisk belegg for at «eldre» er mer involvert i trafikkuhell, sammenlignet med «yngre» og «middelaldrende»? Hva med fartsoverskridelser og trafikkbøter? Er «eldre» overrepresentert, eller er andre aldersgrupper vel så farlige eller farligere enn «eldre»?

Jeg håper Budstikka i fremtiden kan være litt mer kritisk når de beskriver personer med et stikkord til alder.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.