Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Diskriminering av de eldre

I Asker kommunestyremøte 9. juni var en sak om «Valg av meddommere og skjønnsmedlemmer 2021-2024» på dagsorden.

Da er det betimelig å si noe om aldersgrensen for å bli meddommer, 70 år er aldersgrensen for å bli valgt inn. Dette er et hån mot de eldre som har vært med på å bygge opp velferdsstaten Norge. Å innføre aldersgrense for meddommere står ikke i forhold til samfunnstendenser at folk har god helse og lever lengre. En må bruke de ressurser som finnes og som er viktig for samfunnet også for norske domstoler — uansett alder. Det er viktig med ulike typer erfaring for meddommerne. Pensjonistene blir brukt altfor lite i forhold til hva de sitter inne med av kunnskap og erfaringer. De er sterkt underrepresentert i kommunestyrer og på Stortinget. Årsak — de blir ikke nominert inn på sikker plass i valglistene. Mener samfunnet at pensjonistene har gått ut på dato?

Å ekskludere de over 70 år fra å sitte som meddommere er en umyndiggjøring som pensjonister ikke skal finne seg i. På lik linje med de øvrige utvalgte meddommere skal den personlige egnetheten vurderes. Samfunnet blir stadig mer komplisert og derfor er det viktig at rekrutteringsgrunnlaget i alder er så bredt som mulig. En stor fordel om aldersspredningen i samfunnet forøvrig er representert. En skal ikke lovfeste umyndiggjøring av personer med bakgrunn av alder. Aldersdiskriminering skal bort, det skal ikke forekomme i det norske samfunn.

Like fullt fortsetter samfunnet en aldersdiskriminerende praksis for meddommere i norske domstoler. Et samfunn skal verdsette eldre og anerkjenne den enkelte ut fra den enkelte selv. Vi skal ikke føle oss mindre verd på grunn av alder. Vi skal være fullverdige borgere av og i landet.

Pensjonistpartiet er partiet som arbeider for et samfunn som sier nei til aldersdiskriminering og nei til vilkårlige aldersgrense. 

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.