Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Dikemark – en fremtidsmulighet

LEDER PLANARBEID: Rådgiver Kristine Andenæs i Asker kommune vil ha frem en plan for utviklingen av Dikemark. FOTO: KNUT BJERKE

I dag ligner området mest av alt på en litt forfallen spøkelsesby.

Dette er Budstikkas lederartikkel tirsdag 23. februar 2016.

Om noen år kan det bli et moderne bolig- og næringsområde med alle de fasiliteter som skal til å for å skape et moderne lokalsamfunn. Dikemark eies av Oslo og skal utvikles av Asker. Her ligger dilemmaet som har gjort at stedet har fått lov til å forbli preget av elde – og sykehushistorie.

Vil du svare på dette innlegget? Send inn leserbrev her

Men Dikemark er et flott område. Kanskje ett av de vakreste for utvikling av gode boområder. Det 150 mål store arealet venter på at planleggerne griper fatt. Og derfor vil ikke administrasjonen i Asker vente lenger. Nå skal den lage et «utfordrings-dokument». Det skal vise vei fra dagens situasjon til et reguleringsforslag.

Les også: Slik skal Dikemark bli et sentrum i Asker

Les også: Derfor er denne brakka fredet

Vi hilser initiativet velkommen, og tror Asker kommune gjør noe riktig når den vil vise sittende formannskap og kommunestyre at Dikemark representerer en stor mulighet.

Fra naturens side er Dikemark heldig stillet. Vakkert vann, kupert terreng, nærhet til store friluftsområder, kjøpesentre og Asker sentrum. Det er kort vei til E18. Dikemark jernbanestasjon kan etableres under bakken. Der er en av landets mest trafikkerte togstrekninger allerede i full drift. Så det er ingen overdrivelse å si at Dikemark har en sentral plassering i Asker, selv om det i dag ikke virker slik.

Boligpotensialet er betydelig. Asker ser på en utvikling av inntil 1.200 boliger. Vi tror stedet tåler mer. Se mot blant annet Fornebu, der politikerne nå diskuterer økt bygging.

Det er ikke noe nytt at Dikemark er på tegnebrettet. I 2013 ble det arrangert en større, internasjonal arkitektkonkurranse. Vinnerne av denne konkurransen vil bli trukket inn i det arbeidet som nå starter med å skissere en ny utvikling for Dikemark.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Det er ikke gjort i en fei å lage en helhetsplan for Dikemark. Men det sitter dyktige fagfolk, med kommuneplansjef Tor Arne Midtbø i spissen, i kommunen som nå vil intensivere arbeidet. Et omfattende planarbeid kan vær ferdig i 2018. Altså om vel to år.

For at dette prosjektet, som mange ønsker velkommen, ikke skal bli et nytt slag i løse luften, må grunneier Oslo raskest mulig inn i prosessen. Frem til i dag har det ikke vært mulig å skape en felles forståelse for Dikemarks fremtid. Et nytt byråd i Oslo kan se annerledes på det.

Bygningsmassen på Dikemark er gammel, men ikke helt uten historisk interesse. De best bevarte bygningene vil opplagt bli rehabilitert og utviklet til moderne boliger. Med sjel!

Mye skal allikevel klaffe om både grunneier, huseiere, planmyndighet, bevaringsmyndighet og Statens vegvesen skal bli enige. Vi ønsker partene lykke til!

Dette er Budstikkas lederartikkel tirsdag 23. februar 2016.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.