Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Dette var ikke en lett sykdom

– Covid og omikron kan gi deg betydelig sykdomsfølelse. Selv var jeg overrasket over at jeg var slapp, trett, tett i bihuler, hes, hostet, hadde hodepine og var kvalm. Og det lenge! skriver fastlege Kristin Grefberg.

– Covid og omikron kan gi deg betydelig sykdomsfølelse. Selv var jeg overrasket over at jeg var slapp, trett, tett i bihuler, hes, hostet, hadde hodepine og var kvalm. Og det lenge! skriver fastlege Kristin Grefberg.

FOTO: PRIVAT

«Alle» skal ha det eller få det. Fire dagers isolasjon, og ut med deg!

Omikronvarianten brer seg, det «lette» viruset som bare er å få for å bli ferdig med det. Nesten ikke symptomer, rett tilbake på jobb.

Viruset kom også til meg. Jeg sa ikke nei til utsatt hyggelig 60-årsfeiring med gode venner da det ble lov igjen. Vipps, så var nesten alle smittet og testet positivt på hurtigtest.

Mange opplever dette nå, vi fastleger får hver dag mange henvendelser om sykemeldinger fordi folk har positiv hurtigtest. Møter blir avlyst, samlinger amputert, fysisk omgjort til digitalt – alt på grunn av to streker på testen.

Vi lager sykemeldinger på fire dager som er isolasjonstiden.

Men det er mange spørsmål om forlengelser av sykmeldinger fordi folk er virkelig syke. Omikron er ikke bare nesetetthet og rett på jobb.

Selv var jeg overrasket over at jeg var slapp, trett, tett i bihuler, hes, hostet, hadde hodepine og var kvalm. Og det lenge!

Hvem sa det?

Jeg er lege og trodde dette var lett og forbigående.

Ja, jeg kunne gå på jobb dag fem, men det kostet. Min jobb er fysisk lett, jeg kan også styre en del selv. Skiturene var ikke i nærheten av hyggelige før etter fire uker. Etter fem uker er jeg fremdeles ikke god i oppoverbakker.

Hvem fortalte dette?

Mitt mål med dette innlegget er å normalisere at omikron tar tid. Det er ikke long covid, men langvarig postviral påvirkning i 6–8 uker. Og det er normalt. 

Ikke forvent raskt bedring hvis du har en del symptomer. Covidviruset gir en inflammasjon i kroppen som påvirker alle organer: livmor, lunger, muskler m.m.

Så jeg forteller dere dette: Covid og omikron kan gi deg betydelig sykdomsfølelse.

Rådet fra fastlegen er å gradere aktiviteten din etter form og føreforhold. Det er normalt å få bihuletetthet, hoste og å være mer trett og ha mindre ork på trening, og det kan vare i 6–8 uker.

Har du fysisk tung jobb, kan delvis sykemelding være lurt en periode. Det er ikke long covid, og du blir helt fin igjen. De få som har mye sykdomsfølelse i mer enn tre måneder, må snakke med legen sin.

So long covid!

Nå vet jeg at jeg har enda bedre immunitet enn før.

Har du ikke vaksinert deg? Løp og få deg en vaksine, dette var ikke en lett sykdom.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.