Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Dette er ikke godt nok

– SV er veldig skuffet over at fylkestinget og fylkesrådet kan mene at dette er god sosial utjevningspolitikk, skriver SVs gruppeleder Camilla S. Eidsvold, som inntil i august var fylkesråd for kultur og mangfold.

Foto: KARL BRAANAAS

Høyresiden og Arbeiderpartiet finner sammen og utfordrer gratisprinsippet i skolen. Det er skuffende.

SV fremmet i fylkestinget et forslag om at fylkesrådet måtte se på elev-pc-ordningen på nytt, men Ap og Sp fikk flertall med høyresiden for sitt forslag. 

I Norge sier vi stolt at skolen skal være gratis. Samtidig vet vi at skolene forlanger langt mer av utstyr til elevene enn det utstyrsstipendet dekker.

Fra neste år av må nå elever betale selv en egenandel for å få råd til skole-pc. Fylkesrådet forsvarer det med å si at dette dekkes av utstyrsstipendet alle elever får. 

Alle som kjenner hverdagen for en som går på videregående skole, vet at stipendet ikke dekker materialet som trengs om skole-pc også skal dekkes. For skolehverdagen krever en god kalkulator, penner, kladdebøker, linjal og passer og mye mer.

Med dette vedtaket vil de med minst i utgangspunktet få enda mindre. De må bruke stipendet til å få dekket en pc og må dekke alt det andre av egen lomme, mens de som har pc fra før, sitter igjen med begge deler.

Da faller hele gratisprinsippet, og igjen ser vi at de med mest fra før vinner også på dette. Slik skal det ikke være. Våre skoler skal gi alle muligheter uansett hva foreldrene har som inntekt. Så enkelt og tydeligvis så ufattelig vanskelig!

Med vårt forslag kunne en sette seg ned igjen og se hvordan en kan løse dette med gode konkrete forslag. Dette er SV overbevist om at vi kunne få til slik at alle kunne komme styrket ut og at gratisprinsippet ble opprettholdt.

Koronapandemien har vist oss over natten hvor viktig en pc er i dag. Vi har mer og mer undervisning knyttet opp mot dette verktøyet, og da er det enda viktigere at vi har gode ordninger slik at alle er med. SV er partiet for de mange og ikke for de få, også i denne saken.

Det alternative forslaget som fikk flertall, hadde nok i utgangspunktet noen gode intensjoner, men ingen konkrete løsninger og inneholdt mange ulne og lite konkrete muligheter.

Blant annet mente en at «vanskeligstilte» elever kunne få hjelp og at læreren i hver klasse kunne vurdere dette. Er det slik vi i dag omtaler elever fra lavinntektsfamilier? Og er det en enkelt lærer som helt uavhengig av andre skal være «dommer» over hvilken elev som kan få hjelp?

SV er helt på linje med ungdomsrådet i Viken, Utdanningsforbundet og Skolenes landsforbund.

SV er veldig skuffet over at fylkestinget og fylkesrådet kan mene at dette er god sosial utjevningspolitikk. Da burde de nok sette seg ned og se hva som skal til for å minske de sosiale forskjellene.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.