Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Det vonde smilet

Philip Manshaus (21) smilte da han kom til Oslo tingrett mandag ettermiddag. Her er han med forsvarer Unni Fries.

Philip Manshaus (21) smilte da han kom til Oslo tingrett mandag ettermiddag. Her er han med forsvarer Unni Fries.

Foto: Knut Bjerke

Muslimer er redde. En stesøster er død. Derfor gjør det så inderlig vondt å se Philip Manshaus sitte i retten og smile.

Iført en marineblå collegegenser puttet ned i en collegebukse i samme farge føres den terror- og drapssiktede inn i rettssal 250 i Oslo tinghus. På forhånd har han tillatt at han filmes, men nekter fortsatt å avgi forklaring - både til politiet og i fengslingsmøtet. Han kommer inn sammen med sin forsvarer Unni Fries, omgitt av bevæpnede politifolk. 

Ansiktet er hovent. To blåveiser - en under hvert øye - er en synlig fortelling om kampen som pågikk inne i al-Noor-moskeen på Skui, der han ble overmannet av Mohammed Rafiq og Mohammed Iqbal. 

Tidligere på dagen har påtalemyndigheten skjerpet siktelsen til å gjelde terrorhandling, og krever fengsling i fire uker i full isolasjon med totalt medieforbud.

Manshaus fremstår rolig der han inntar stolen han skal sitte.  Ingen håndbevegelser eller fakter, slik 22. juli-terroristen valgte å gjøre. Ingen ord eller utsagn så lenge pressen er i salen, men han er åpenbart vurdert fysisk og psykisk frisk nok til å møte i retten.

Sakte lar han blikket sveipe over det tallrike pressekorpset. Først en gang, så en gang til og der er det: Et svakt, forsiktig smil.

Andre får vurdere om smilet er nervøst eller et uttrykk for selvtilfredshet. Men når Aftenpostens representant argumenterer på vegne av pressen for at fenglingsmøtet skal gå for åpne dører fordi «saken har vakt betydelig oppmerksomhet», smiler han igjen. Det samme når en forsker ber om å få overvære fengslingsmøtet av «respekt for radikaliseringsprosessen».

Det forsiktige smilet føles så brutalt. 

Den spinkle mannen er siktet for drap på sin egen 17 år gammel søster. Tirsdag åpnes dørene på Sandvika videregående skole slik at det kan sørges over tapet av en venn og en medelev. Og over hele landet feirer muslimer eid, samtidig som de føler på en dyp frykt etter Manshaus' mislykkede forsøk på en angivelig terrorhandling.

Fengslingsmøtet lukkes. Siktede nekter straffskyld og ber om å bli løslatt. Retten ignorerer naturlig nok kravet, og imøtekommer politets krav om varetektsfengsling.

Etter rettsmøtet har vi fortsatt langt flere spørsmål enn svar.  Vi vet ikke hva som har ført til den høyreekstreme radikaliseringen eller hvorfor det tilsynelatende har eskalert de senere årene. Den videre etterforskningen vil forhåpentlig gi oss flere svar.

Artikkelforfatteren er kommentator i Budstikka.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.