Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Det varierte næringsliv blir det mest robuste

For å kunne bli ledende på næringsutvikling i form av sysselsetting og skatteinntekter over tid er det viktig med et variert næringsliv, skriver artikkelforfatterne. Her fra Asker Panorama.

Foto: KARL BRAANAAS

I intensjonsavtalen fra juni 2016 om sammenslåingen av Asker, Hurum og Røyken fra 1.1.2020 heter det at «den nye kommunen skal være ledende i landet på næringsutvikling» og at «næringsutviklingen i den nye kommunen skal baseres på de lokale fortrinn i de ulike deler av kommunen».

For å kunne bli ledende på næringsutvikling i form av sysselsetting og skatteinntekter over tid er det viktig med et variert næringsliv. Det er ikke lenger enn 3–4 år tilbake at landet mistet nesten 50.000 arbeidsplasser som følge av nedgangen innen olje og gass. Særlig Rogaland ble hardt rammet, men også Asker og Bærum hadde i for stor grad gjort seg ensidig avhengig av suksessen med ingeniørtjenester knyttet til denne sektoren.

På et par år mistet Asker ca. 2.000 svært viktige arbeidsplasser. En god del av dem som mistet arbeidet var utlendinger på kontrakt som dermed måtte reise hjem. Andre var askerbøringer som nå måtte pendle ut av kommunen for å finne seg nytt arbeid – ofte lavere betalt. I begge tilfeller gikk Asker kommune glipp av både kortreiste arbeidsplasser og skatteinntekter.

I samme periode hadde Røyken kommune en svært bra tilvekst av arbeidsplasser i andre bransjer – som f.eks. i bygge- og anleggssektoren. Røyken og Hurum holdt stand, mens Asker hadde problemer.

God tilrettelegging fra den nye kommunen kan bidra til at næringslivet knytter ulike steder og fortrinn sammen

Med et Asker nord som i stor grad er avhengig også av landsomfattende konjunkturer er det viktig å gripe de nye muligheter som sentra i Asker syd, en annen type næringsliv og et mer variert praktisk fagarbeiderskap gir for samarbeid i hele kommunen.

Eksempler kan være videreutvikling av lager- og logistikktjenester på Follestad, forsterke det som er i ferd med å skje av nye industriaktiviteter på Tofte, gripe de blanke mulighetene som Slemmestad, Sætre og Dikemark gir – og ikke minst bygge ut og profesjonalisere reise- og opplevelsesindustrien rundt halvøya vår. Dette i tett samarbeid med Asker Nord som har Asker Sentrum og Billingstad med sine gode forbindelser til Bærum og hovedstaden.

En god tilrettelegging fra den nye kommunen kan bidra til at næringslivet knytter ulike steder og fortrinn sammen: Med samarbeid innen eierskap, utvikling, salg og produksjon av varer og tjenester. Ikke bare for å bli robust mot konjunktursvingninger, men like viktig for å bygge næringer med flere kortreiste arbeidsplasser i våre lokale sentra.

Til dette kreves tyngdekraft og størrelse. Nye Asker blir den åttende største kommunen i landet. Det er ikke for ingen ting at alle de ti største kommunene i landet var inne på lista over de tyve beste på næring i 2018 – gitt slik NHO målte dette.

Asker Høyre vil føre en offensiv næringspolitikk slik at nye Asker kan få et mest mulig robust og variert næringsliv. Vi ønsker å legge til rette for trygge arbeidsplasser nært der folk bor!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.