Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Det var en gang en ungdom som skulle skjermes …

– Dette er ikke å skjerme barn og unge under 20 år, skriver innsenderne.

– Dette er ikke å skjerme barn og unge under 20 år, skriver innsenderne.

Foto: Alissa Eckert/Dan Higgins

Erna Solberg: – Vi skal skjerme barn og unge under 20 år.

FHI: – Vi skal skjerme barn og unge under 20 år.

Bærum kommune: – Vi skal skjerme de unge under 20 år.

Asker kommune: – Vi stenger ute nesten samtlige ungdommer over 15 år, samt en god del ungdommer som går på ungdomsskole i Bærum.

Asker kommune har vedtatt at dersom en elev går på en skole som er definert som rød, vil denne eleven også bli fratatt muligheten til å drive fritidsaktiviteter eller organisert idrett med andre enn den kohorten eleven tilhører på skolen.

Dette betyr i praksis alle elever som går på videregående skole i hele Asker kommune, samt de elevene som bor i Asker og går på ungdomsskole i Bærum. 

Det er snakk om flere tusen barn og unge. De samme barn og unge som både regjering og Folkehelseinstituttet (FHI) sier skal skjermes. 

Asker kommune, derimot, de velger å stenge dem ute.

Vi er enige i at tiltak skal iverksettes for å hindre smitte. Dog synes vi vedtaket virker litt lite gjennomtenkt. Barn og unge er lovet skjermet, og organisert trening for disse gruppene skal fortsette til tross for at andre tilbud blir redusert. Til og med i Oslo videreføres dette, til tross for svært strenge smitteverntiltak.

Det er derfor overraskende at Asker, som eneste kommune, velger å vedta at ungdom ikke får trene dersom skolen de går på er definert som rød. Dette rammer allerede mange i dag, da alle videregående skoler i hele Viken fylke og ungdomsskolene i Bærum kommune er på rødt nivå, uavhengig om det er smitte der eller ikke.

Det betyr at en ungdomsskoleelev som bor i Asker, men har valgt et skoletilbud i Bærum, ikke har mulighet for å delta på treninger selv om treningene går som normalt. 

Vi vet at mange unge fra Asker går på for eksempel NTG-U og NRG-U, som begge ble på rødt nivå tirsdag, igjen uavhengig om det er smitte eller ikke på skolen. Det samme gjelder alle elever på videregående skoler. Disse er fratatt muligheten til å drive fritidsaktiviteter og organisert idrett.

Vi synes barn og unge bør få trene så lenge de ikke er i karantene, eller isolasjon, så lenge dette er rådene fra sentrale smittevernmyndigheter. 

Å forklare til den håpefulle at han ikke får bli med på klubbens svømmetrening fordi han valgte en skole i en annen kommune, eller går på en av Vikens videregående skoler, samtidig som mor går på Sats sammen med venninnegjengen, er både håpløst og vanskelig. 

Dette er ikke å skjerme barn og unge under 20 år.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.