Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Det må bli enklere å starte andelslandbruk

MDG vil legge til rette for at det skal være enklere å starte andelslandbruk, og øke støtten til landbruk som drives bærekraftig og holder kulturlandskapet levende, skriver Cristin Xiaojun Liu.

Foto: Håvard Tunheim

Miljøpartiet De Grønne jobber for å gjøre det enklere å leve bærekraftig i hverdagen. Mat er en viktig del av vår hverdag, og vi ønsker alle å spise mat som er velsmakende, sunn og riktig. I dagligvarebutikken er det imidlertid ofte vanskelig å velge. Kjente merkevarer strekker seg langt i jakten på vår tillit, og er sjelden åpne om sine underleverandører og detaljene i sin produksjon. Dette gjør det vanskelig å være sikker på hva man egentlig får, og det gjør det veldig krevende å bruke den såkalte forbrukermakten.

Et godt alternativ er andelslandbruk, hvor kvalitet og transparens er grunnleggende elementer. Som andelshaver får vi både velsmakende grønnsaker rett fra jorda, og samtidig et sterkere forhold til disse flotte råvarene. Vi setter mer pris på hver gulrot, rødbete og bønne når vi har fått følge dem fra planting til høsting, og det blir viktig for oss at hver og en kommer til god bruk.

Tilsvarende gjelder for livskvalitet i dyrehold – å kunne hente nylagte egg hver uke og samtidig hilse på hønene de kommer fra og være sikker på at de har det bra, gjør at vi virkelig kan nyte maten med god samvittighet.

Andelslandbruk er også en god måte å verne matjorda. Vi vet det er vanskelig å drive effektiv stordrift på mange av de små jordlappene som er igjen i Bærum og andre tettbygde områder. I slike områder må vi tenke annerledes, og finne måter å dyrke jorda på en meningsfull måte som skaper merverdi for lokalsamfunnet. Andelslandbruk er en slik måte, hvor vi kan ta i bruk små jordflekker til å dyrke et bredt utvalg grønnsaker som kan gi mat til overraskende mange andelshavere.

Som andelshaver har jeg fått stor respekt for dem som er tøffe nok til å igangsette et andelslandbruk og være drivkraft for at prosjektet lykkes. Det krever masse innsats og pågangsmot, og er i dag ikke en type arbeid som vil gi lønn til livets opphold med det første. Det siste synes jeg er veldig uheldig, og det ønsker vi i MDG å gjøre noe med. Derfor vil vi legge til rette for at det skal være enklere å starte andelslandbruk, og øke støtten til landbruk som drives bærekraftig og holder kulturlandskapet levende. Vi vil også sørge for at andelslandbruk får en naturlig plass i kommunens planer og visjoner, sammen med urbant landbruk i byrom og på tak.

Med slike grep kan vi bidra til god dyrevelferd, heve kvaliteten på matjorda, spare innbyggerne og klimaet for støyende og forurensende tungtransport, og gjøre sunn og frisk mat tilgjengelig for alle. Og som en bonus vil alle som vokser opp i kommunen vår kunne få gleden av et sterkere forhold til hvor maten vi spiser kommer fra.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.