Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Det handler om likeverd

– Gleden var stor både blant folkevalgte og ansatte da Korpåsen boliger ble åpnet 11. august, skriver Askers ordfører Lene Conradi (H), her ved snorklippingen i det nye bosenteret på Gullhella.

Foto: EVA GROVEN

FN-konvensjonen for personer med funksjonsnedsettelser er tydelig på at alle har rett til et selvstendig liv og til å være en del av et lokalsamfunn. 

Rapporten til utvalget nedsatt av regjeringen «På lik linje» konkluderer med at det nasjonalt er mange voksne utviklingshemmede som ikke har mulighet til å flytte fra foreldrehjemmet. Vi har også i Asker erfart at det har vært lang ventetid på boliger til denne gruppen, og Høyre har derfor i budsjettbehandlingen vært tydelige på ambisjonen om å få reist flere boliger.

Gleden var derfor stor både blant folkevalgte og ansatte da Korpåsen boliger ble åpnet 11. august

Vi kjenner alle på den spenningen og betydningen av å etablere seg i eget hjem for første gang. Det var veldig hyggelig å se gleden og forventningen til Sondre og de 11 andre unge voksne som skal etablere seg på Korpåsen. Sammen skal de skape et godt bomiljø med trygghet for alle.

Korpåsen er et spennende bygg – det er Asker kommunes tredje formålsbygg som gjennomføres som et forbildeprosjekt i FutureBuilt. Vi er stolte over miljøprofilen, som gir boligene på Korpåsen gode rammer og omgivelser. Men enda viktigere er det som skal fylle huset – nemlig de som skal bo i boligene.

Vi håper og tror at dette blir et godt sted å bo, og et godt sted å høre til. Et flott omsorgsfellesskap som viser at vi også bidrar til å nå mål om sosial bærekraft.

For oss bygger all politikk på likestilling og likeverd, selvbestemmelse og deltagelse og integrering for alle innbyggere i kommunen. Samfunnet skal innrettes og tilrettelegges slik at alle kan delta på lik linje, uavhengig av individuelle forutsetninger.

Korpåsen er et kommunalt prosjekt. Men vi vet også av erfaring, fra egen kommune og fra andre kommuner, at private initiativ for etablering av boliger er svært vellykket. I en slik modell vil man kunne eie selv, og prosessen fra plan til ferdig bolig er ofte kortere. Vi vil derfor oppmuntre til flere private initiativer i Asker.

Skal man få deltatt på lik linje med funksjonsnedsettelse er universell utforming og plasseringen av bolig spesielt viktig. Beliggenhet er helt sentralt når vi planlegger fremtidige boliger. Det skal være enkelt å delta og ha et aktivt liv i arbeid og fritid. 

De neste åtte boligene vil derfor ligge sentralt plassert i tettstedet Bergerløkka på Billingstad, med planlagt innflytting i 2021.

Vi vet hvor mye forutsigbarhet for endringer betyr og kanskje spesielt for denne gruppen som er avhengig av samarbeid med kommunen hele livet. 

Høyre vil skape større forutsigbarhet for våre innbyggere. Vi har derfor gått til valg på at det skal skrives en forpliktende avtale for utviklingshemmede som er 18 år. Målet er å sikre kunnskap og forutsigbarhet for overgangen til egen bolig og arbeid og aktivitet. 

Det handler om likestilling og likeverd.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.