Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Det er en ærlig sak å la Viken leve, også for Sp

– Sp taler ikke innbyggernes sak i særlig mye; heller ikke om Vikens fremtid, skriver innsenderen.

– Sp taler ikke innbyggernes sak i særlig mye; heller ikke om Vikens fremtid, skriver innsenderen.

Senterpartiet har rett når det i sitt program skriver at «Et sterkt norsk folkestyre forutsetter en velfungerende nasjonalstat». Ingen er uenige i dette. Kjennetegn ved folkestyret er frie valg som grunnlag for flertallsstyret. Folk skal ha innflytelse.

Partiet skriver også at det «er motstander av regionreformen», og at Sp tror det er innbyggerne som best vet hvordan deres egen kommune bør styres og utvikles.

At «Viken skal oppløses» er ikke i pakt med folkestyre, slik to stortingsrepresentanter fra Sp hevder i Budstikka (28.12).

Heller ikke at «gjenoppretting av Buskerud blir en stor seier for folkestyret» slik to Sp-valgte til Viken hevder i Drammens Tidende. Men de har rett i at «Det handler om innbyggerne skal ha noe å si på politiske avgjørelser.»

Tallenes tale: Sp taler ikke innbyggernes sak i særlig mye; heller ikke om Vikens fremtid.

Ved fylkestingsvalget i 2019 fikk Sp en tilslutning i Viken blant alle med stemmerett på rundt 10 prosent, og 28 prosent sammen med Ap. 72 prosent stemte på andre eller avsto fra å stemme.

En meningsmåling i Nettavisen (desember) viser at Sp har en tilslutning blant alle med stemmerett på 7 prosent. Sammen med Ap er andelen 23 prosent. 77 prosent har andre preferanser.

– Sp har ikke flertall i folket for å oppløse Viken; knapt nok blant egne velgere, skriver Jørgen M.B. Grønneberg.

– Sp har ikke flertall i folket for å oppløse Viken; knapt nok blant egne velgere, skriver Jørgen M.B. Grønneberg.

Foto: JAVED PARSA

Vårt politiske system trenger et flertall fra en gruppe av partier for å fungere. Dette er ikke ensbetydende med at partier har støtte i sak fra et flertall i folket; en viktig påminnelse for maktglade politikere.

Ved valg stemmes det kun på parti; ikke på regjeringsplattform eller på enkeltsak. Derfor kan en flertallsplattform ikke brukes som grunnlag for å hevde at de har støtte fra velgere på sak; heller ikke om Vikens fremtid.

Tallenes tale tilsier at Sp ikke har flertall i folket for å oppløse Viken; knapt nok blant egne velgere.

Sp er flittig bruker av tall fra en meningsmåling utført av InFact i mars 2021 for Lokalsamfunnsforeningen, en av Sps venner: «66 prosent av innbyggerne i Viken mener at Østfold, Akershus og Buskerud bør være tre fylker».

Legges det inn at «dette kan koste drøyt 300 millioner kroner», mener kun 21 prosent av befolkningen at dette er «fornuftig bruk av penger»; 58 prosent at det er «sløseri med skattebetalernes penger». Det er flertall i alle partier for at det er sløseri; på grensen for Sp. I Viken er tallene 29 prosent og 55 prosent (Norstat november for forfatteren).

Kort sagt: 66 prosent i Viken vil tilbake til slik det var, underforstått hvis det ikke koster noe. 55 prosent mener dette vil være sløseri med penger når kostnaden blir presentert.

Med tro på at «innbyggerne vet best», bør Sp medvirke til å la Viken leve fordi det er i tråd med flertallssynet. Det er en ærlig sak å fastholde standpunktet om oppløsning som andre saker partiet heller ikke har støtte for. Slik er det for alle partier.

I sitt innlegg på toppmøtet i Glasgow etterlyste statsministeren større handlekraft. Da blir størrelse viktig: Jo større nedslagsfelt et klimavedtak, har jo større effekt oppnås; egentlig en selvfølgelighet. 

Her trumfer Viken en oppløsning til tre mindre fylker slik vedtak i Stortinget trumfer Viken og vedtak i FN angår alle.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.