Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Det er deg og barna dine det handler om

Lise Rostad (i midten) og kollegene Øivind Trandem (til venstre) og Nicolai Martinuzzi fra Rud videregående hengte torsdag morgen opp streikebanner over E18 på Høvik.

Lise Rostad (i midten) og kollegene Øivind Trandem (til venstre) og Nicolai Martinuzzi fra Rud videregående hengte torsdag morgen opp streikebanner over E18 på Høvik.

Foto: KARL BRAANAAS

I forbindelse med den påtroppende streiken spurte jeg en elev på skoleverkstedet om han visste hva streik var: «Ja, det er når folk ikke gidder å jobbe». 

Plutselig gikk det opp for meg at mange faktisk tror det – både unge og eldre.

Det som er min sannhet, er at jeg har jobbet meg gjennom hele pinsen, for å komme i mål med arbeidsoppgavene, som stadig blir flere. Mine kolleger og jeg jobber nå på spreng grunnet pandemi, nye systemer, nye læreplaner, nye bøker og nye rutiner. Andre lærere og omsorgsarbeidere kjenner seg nok igjen i det jeg beskriver.

Unio-streiken kan synes å handle kun om et oppgjør om høyere lønn, men oppgjøret handler like mye om fordeling av ressurser innen fagfelt som er avgjørende for din fremtid. Dine barns fremtid. Konflikten vil ramme tusenvis av elever midt i eksamenstiden og mange pasienter under en pandemi. 

Arbeidsgiversiden har dessverre misbrukt ansattes vilje til å ofre seg under krisen og utnytter situasjonen. Tilbudet kommunesektorens organisasjon (KS) har gitt Unio-forbundene, viser helt klart at de ikke ser alvoret i situasjonen den offentlig sektor står overfor.

Svært mange lærere og sykepleiere strekker seg mye lenger enn stillingen skulle tilsi, fordi de bryr seg om elever og pasienter. Men årelang utnytting av ressurser har ført til en skremmende lærerflukt og en stadig økende bruk av ufaglærte. 

I Norge finnes det 40.000 utdannede lærere som har valgt å ikke jobbe i skolen. Samtidig ble 6,5 millioner undervisningstimer i grunnskolen i fjor gjennomført av folk uten godkjent lærerutdanning. Dette tilsvarer 4.000 årsverk, av ufaglærte, til å undervise barna våre!

Vi er alle slitne nå etter et år med pandemi, og det er kanskje optimistisk å tro at vi får støtte. Likevel er vi klare for streik. 

Hvorfor?

I en undersøkelse Utdanningsforbundet gjennomførte i år sier over 50 prosent av medlemmene at de har bestemt seg for, eller vurderer, å skifte jobb. Dette er alarmerende. Jeg var en av dem som svarte ja på det spørsmålet. 

Hvorfor? 

Jeg jobber med ungdom fordi jeg liker det. Derfor medfører hver dag i streik bekymring for en forsømt elev. En sykepleier i streik kjenner nok på det samme overfor en trengende pasient. Lærere og sykepleiere blir sykemeldt i en urovekkende grad. Blant sykepleiere nærmer det seg ti prosent! Og mange lærere førtidspensjonerer seg. 

Når vi likevel streiker, er det for å få den lønnen vi fortjener i tillegg til å formidle hva som faktisk foregår i skolen. Politikere i storting og regjering er bekymret over lærerrekrutteringen, men merkelig nok ser det ikke ut til at vår arbeidsgiver KS ser at vi står overfor et stort samfunnsproblem. 

Lærere og sykepleiere yter mye i denne vanskelige tiden. Det vi trenger nå er en lønn som virker rekrutterende og som gjør at viktige og erfarne fagpersoner forblir i jobben. 

Det vil du og dine barn til slutt tjene på!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.