Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Det enkle friluftslivet

OPPFORDRER: – Turlaget vil oppfordre politikerne til å legge forlengelse av partnerskapsavtalen inn i neste års budsjett, skriver Einar Skage Andersen, leder i Bærum Turlag.

Budsjett. Friluftslivet seiler i medvind. Turer i skog og mark, fjell og vidde, fjord og vann, sommer som vinter har eksplodert.

Lars Monsens parademarsj gjennom den norske fjellheimen i sommer samlet tusener foran tv-skjermen.

Friluftsorganisasjonene melder om økt pågang. Den Norske Turistforening har passert 300.000 medlemmer, DNT Oslo og Omegn har omkring 100.000 av dem, og Bærum Turlag har passert 12.000, nærmere 10 prosent av kommunens befolkning.

Les også: Et sted for frivilligheten

Les også: Tursatsing skal lokke flere ut

Turistforeningens hytter i fjellet og skogområdene melder om rekordartet besøk. Lokalt kan vi melde om at Bærum Turlags hytte, Svartvannshytta i Vestmarka, på vel to år har hatt nærmere 2.000 overnattinger.

En pen økning i besøket er det også på Nedre Gupu, husmannsplassen en snau kilometer innenfor Franskleiv.

Det er ingen tvil: Friluftsliv er blitt en trend av uvurderlig verdi for folkehelse, integrering, oppdragelse, naturopplevelser og demokratisering.

Og det arbeidet organisasjonene driver, er gratis og basert på frivillighet. Bærum Turlags medlemmer utførte 6.000 dugnadstimer i 2017.

Stor var gleden i turlaget da man i juni år fikk politisk og administrativ aksept i Bærum for å inngå en partnerskapsavtale med kommunen der det overordnede mål er å øke deltagelsen i friluftsliv.

Oppmuntrende var det også at det fulgte med ressurser som gjorde laget i stand til å starte planlegging og gjennomføring av ulike tiltak og aktiviteter.

Vi nevner noen eksempler: Anneks på Svartvannshytta, tilrettelegging for nye brukergrupper på Nedre Gupu og utvikling av et maritimt friluftsanlegg i Bjørnsvika ved Sandvika.

Nye aktiviteter som er satt i gang i høst, er «Aktiv i 100», et turtilbud på hverdagene for voksne mennesker som har ledig tid midt på dagen, OG «DNT ung Bærum», friluftsaktiviteter for ungdom mellom 13 og 30 år.

I 2019 vil turlaget starte «Friluftsskole» i sommerferien og flerkulturelle turer.

Gjennom partnerskapsavtalen er Bærum Turlag blitt kommunens forlengede arm i å gjennomføre tiltak og aktiviteter innen friluftslivet.

I rådmannens budsjett for 2019 er det imidlertid ikke funnet plass til en forlengelse av partnerskapsavtalen.

For utvikling av det enkle friluftslivet i Bærum kan dette få negative følger. En konsekvens kan bli at tiltakene og aktivitetene nevnt ovenfor må utsettes.

Rådmannens budsjettforslag er nå til behandling i de politiske partiene. På bakgrunn av den velvilje partnerskapsavtalen ble møtt med da den ble inngått våren 2018, vil turlaget oppfordre politikerne til å legge forlengelse av partnerskapsavtalen inn i neste års budsjett, og at det følges opp med ressurser som gjør laget i stand til å virkeliggjøre de tiltak og aktiviteter som er satt i gang.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Med beskjedne midler til økt aktivitet vil befolkningen få mangfoldig tilbake i form av folkehelse, integrering og naturglede.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.