Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Det du ikke vet, kan du ha vondt av

– Vi krever opplæring i faglige rettigheter og arbeidsbevegelsens historie inn i skolen, skriver SVs gruppeleder i Viken fylkesting, Balder Alvær Olafsen fra Bærum.

– Vi krever opplæring i faglige rettigheter og arbeidsbevegelsens historie inn i skolen, skriver SVs gruppeleder i Viken fylkesting, Balder Alvær Olafsen fra Bærum.

Foto: TRULS FENRE

Det virker som vi har glemt hvor rettighetene våre kommer fra. Det er på tide å brette opp ermene.

Som 19-åring med min første jobb som vikarlærer på min tidligere ungdomsskole, Vøyenenga ungdomsskole, meldte jeg meg stolt inn i Fagforbundet. Men det er kun én av fire unge i arbeid som er fagorganiserte, og mange opplever at deres rettigheter tøyes og brytes.

Hver sommer er LOs sommerpatrulje ute og besøker flere tusen bedrifter for å undersøke arbeidsforholdene til sommervikarer. De dokumenterer brudd på arbeidsmiljøloven på nesten halvparten av arbeidsplassene. 

Arbeidsgivere utnytter unge som ikke kjenner til rettighetene sine. Dette skaper en ny normal hvor eiere kan drive rovdrift på arbeidere. Dette opplever mange unge i Asker og Bærum. Jeg mangler ikke venner som kan fortelle om kjipe historier fra arbeidsplassen sin. De fleste med lav deltidskontrakt i forskjellige butikker i Bærum.

En venninne visste for eksempel ikke at hun hadde krav på vaktlista 14 dager før og hadde akseptert at hun måtte tilpasse livet slik at hun kunne møte på én dags varsel.

En annen jobbet åttetimersdager uten en eneste pause. En siste opplevde at sikkerhetskameraene ble brukt av sjefen til å spionere på de ansatte på jobben.

Dette er ikke bare enkelthistorier. De er en del av statistikken. Arbeidstilsynet har avdekket at det særlig forekommer brudd på arbeidsmiljøloven i bransjer som har en stor andel unge arbeidstagere. Og de har pekt ut unge som en særlig sårbar gruppe arbeidstagere.

Mine venner med disse opplevelsene har alle noe til felles: Ingen av dem var klar over at de ble utsatt for klare brudd på deres arbeidsrettigheter. I dag går vi 13 år på skole uten at å lære noe som helst om hvilke rettigheter vi skal ha i det 50 år lange arbeidslivet som følger etter.

Vi må bekjempe en ny normal med utnyttelse av unge arbeidstagere med å gi unge mer kunnskap om egne rettigheter. Ellers risikerer vi at generasjoner går inn i et arbeidsliv uvitende om hva slags rettigheter de har, og hvordan vi har kommet hit. 

Det er uakseptabelt at unge blir utnyttet på denne måten. Derfor krever vi i SV opplæring i faglige rettigheter og arbeidsbevegelsens historie inn i skolen.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.