Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Det blå kabinett er en fare for rettssikkerhet og velferdsstat

– Sentraliseringen pågår fortsatt for fullt til tross for at Trygve Slagsvold Vedums innbitte motstand. Ved sammenslåing med Oslo politidistrikt slapp ikke Asker og Bærum politidistrikt unna vesentlig omlegging av driften, skriver innsenderen. Her er Vedum på besøk hos politiet på Kjørbo.

– Sentraliseringen pågår fortsatt for fullt til tross for at Trygve Slagsvold Vedums innbitte motstand. Ved sammenslåing med Oslo politidistrikt slapp ikke Asker og Bærum politidistrikt unna vesentlig omlegging av driften, skriver innsenderen. Her er Vedum på besøk hos politiet på Kjørbo.

Foto: KARL BRAANAAS

Det (mørkeblå) kabinett (Høyre, KrF og Venstre + støttepartiet Frp) har gjennom stadige kutt i offentlige budsjetter og endringer i lovgivningen og administrativ praksis svekket rettssikkerheten og velferden for folk flest.

Med stordrift skal alt være robust, og privatisering og sentralisering er det blå kabinetts mantra for å løse alle problemer. Det er vel ikke meningen at alt skal være like robust som Erna Solberg?

Sentraliseringen pågår fortsatt for fullt til tross for at Trygve Slagsvold Vedums innbitte motstand. 

Ved sammenslåing med Oslo politidistrikt slapp ikke Asker og Bærum politidistrikt unna vesentlig omlegging av driften. Blant annet blir alle varetektsfanger etter nyordningen transportert inn til anstalt i Oslo til tross for helt nye fengselsceller i politihuset på Kjørbo i Sandvika. Med mer fangetransport skal alt bli så meget bedre?

Tilflytting til sentrale strøk av landet, inkludert Asker og Bærum, skaper enda større press på boligmarkedet slik at boligprisene stiger unødig mye.

Ostehøvelprinsippet med prosentvis kutt i budsjettene blir gjennomført i domstolene, kriminalomsorgen arbeidstilsyn og skatteetaten med mer. 

Omorganisering av politiet (les: nedleggelse av 128 tjenestesteder) har vært alt annet enn vellykket. Resultatet har vært sendrektighet i etterforskning og påtale. Når dommer i til dels alvorlige straffesaker blir avsagt, så blir tiltalte innrømmet strafferabatt.

Ved tingretten i Asker og Bærum har sågar sorenskriveren offentlig gitt uttrykk for bekymring om arbeids- og budsjettsituasjonen.

Det er en del av oss som husker skandalen i 1994 da Bærum kommunale pensjonskasse tapte store beløp på omfattende handel med såkalte rentederivater. Det var dyr lærdom.

Ansvarlig rådmann var Matz Sandman. I motsetning til Erna Solberg tok han ansvar og gikk av. Han tok ansvar for de uansvarlige handlingene.

Økonomisk svake grupper opplever at det skjer endringer i ordninger med rettshjelp og bostøtte i form av budsjettkutt og endring av inntektsgrunnlag.

Det blå kabinett har gjort det til en paradegren å sparke nedover på svake grupper. Under det blå kabinetts tid har selv ikke barn vært unntatt fra budsjettkutt. Eksempler:

  • Kutt i barnetillegg for uføre forsørgere.
  • Kutt i støtte til tannregulering.
  • Kutt i brillestøtte.

Regjeringen har ingen sperrer for kutt når det gjelder å finne rom for skattekutt for sine milliardvenner.

Bruk av fine ord innebærer i mange tilfeller også misbruk av makt og omgåelse av sannheten. Når noen av partiene i det blå kabinett hevder at de arbeider for å sikre velferdsstaten, er det all grunn til å være mer enn alminnelig skeptisk. De nyliberale ideene ligger og lurer bak.

En ny regjering får en stor oppgave med å rette opp feil og mangler som har oppstått under åtte år med Erna Solberg ved roret. En ny rødgrønn regjering vil bli en regjering for folk flest. En ny regjering blir også en gjenopprettelseskommisjon for velferdsstaten.

Stort fremmøte vil sikre en ny rødgrønn regjering (Ap, Sp og SV) og en ny kurs for Norge og en velferdsstat for folk flest.

Godt valg!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.