Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Dersom liberalistene fikk styre

BÆRUM RÅDHUS: – Liberalistene er et svar på at Norges «blåeste» kommune, med en økende gjeld, bruker mer og mer. Kommunen vil før eller siden opphøre i sin nåværende form, skriver innsenderen.
BÆRUM RÅDHUS: – Liberalistene er et svar på at Norges «blåeste» kommune, med en økende gjeld, bruker mer og mer. Kommunen vil før eller siden opphøre i sin nåværende form, skriver innsenderen.

Kommunen er i dag blitt en dinosaur som bidrar negativt til samfunnsutviklingen.

Den er ofte til hinder fremfor til hjelp for Bærums innbyggere. Fokuset til politikerne har gått bort fra å løse problemene som angår alle, til det å få store nok budsjetter til å dekke inn valgløfter som angår få.

Derfor vil kommunen før eller siden opphøre i sin nåværende form.

Spørsmålet er om vi bruker anledningen vi har, før oljeinntektene forsvinner, til å styre forandringen aktivt, eller om vi sitter og venter på at Norges underskudd skal føre til kollaps.

Ifølge Statistisk sentralbyrå taper Norge 23.000 kroner per norskfødte mann og 136.000 kroner per norskfødte kvinne hvert år. Vi bruker med andre ord mye mer enn vi har, og dette gjøres midlertidig mulig kun via lån og bistand fra oljesektoren.

Liberalistene vil at avvikling av storkommunen skal skje kontrollert. Vi vil at kommunen hvert år skal la borgere selv styre mer av sin egen inntekt, og vi vil hindre politikerne i å ta opp lån i våre barns navn.

Liberalistene er et svar på at Norges «blåeste» kommune, med en økende gjeld, bruker mer og mer:

Bærum bruker like mye på X Games som den bruker på å lappe asfalt.

Les også: X Games får penger, men ikke ny E18

Les også: Enda flere skattekroner til X Games?

Kommunen vil skattefinansiere internettforbindelse til alle.

Kommunen skal etablere et klimafond på 25 millioner kroner, og skal ta 10 millioner skattekroner for å subsidiere ulønnsomme, såkalte grønne, bedrifter. Hvorfor skal politikerne gi våre penger til bedrifter, grønne eller ikke? Vil vi ha det de tilbyr, kjøper vi det selv.

Det bør, når vi hører hvor løst kredittkortet sitter, bli tydelig for alle at dinosaurkommunen er på vei til å dø. Spørsmålet er bare hvor smertefull døden blir.

Liberalistene ønsker å tråkke opp stien mot en liten og effektiv kommunal sektor, slik at overgangen blir så smertefri som mulig.

Kort fortalt er den beste løsningen for en god fremtid at politikerne lar deg beholder mer av dine hardt tjente penger.

For som nobelprisvinneren Milton Friedman poengterte gang på gang: Penger brukes best når de brukes av deg selv på det du selv vil ha, og dårligst når de brukes av andre på andre, altså slik politikere og byråkrater gjør.

Aldershjem, barnehager, legevakt og skoler er eksempler der dette i dag ikke skjer. Det til tross for at vi vet de sivile løsningene gjør det bedre enn de offentlige.

Hvorfor skal vi akseptere dårligere skoler for våre barn fordi vi ikke vil at læreren skal ha profitt, men lønn? Er det rasjonelt å avvise profitt når det gjelder det viktigste, men akseptere det når det kommer til for eksempel hvem som lager telefoner? Er det noen som tror kommunen kan lage bedre telefoner enn Apple?

Johan Norberg, den verdensberømte svenske forfatteren og historikeren, har vist at velferdsprofitt også er bra for det offentlige. Selv offentlige institusjoner, som skoler, blir bedre som følge av konkurransen fra private tilbydere.

Så ved å tillate sivile løsninger på dagens offentlige oppgaver vil vi ha råd til mer. Det bør alle se seg tjent med.

Liberalistene, om vi får styre, vil kutte offentlige utgifter. Vi vil si nei til en rekke offentlige tiltak, som for eksempel kulturprosjekter, private subsidier og offentlige forskningsmidler.

Dette gjør oss ikke særlig populære blant dem som er vant til å få, men noen må være ansvarlige nå.

Det er ikke kunstneren som lever på kulturstøtte, eller kjønnsforskeren som lønnes av din skatt, som bør være i fokus.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Det er de vanlige menneskene, de som jobber og betaler altfor mye i skatter, avgifter og bompenger, som nå må slippe å betale så mye.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.