Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Derfor tar vi en Viken-pause

VIKEN: – Dette er ikke en ønsket sammenslåing, skriver innsenderen om Viken, som skal bestå av fylkene Østfold, Buskerud og Akershus, samt kommunene Jevnaker og Lunner i Oppland.

Tirsdag 4. september kommer fellesnemnda i Viken til å vedta Viken-pause.

Nemnda vil sette sammenslåingsarbeidet i bero, inntil Stortinget har avklart oppgaver for og inndeling av de nye fylkene. Det er mitt forslag, og det ligger an til å få flertall.

Les også: Fylkesreformen – også kalt fylkesreligionsreformen

Les også: Stopp videre fremdrift av Viken

Les også: En omkamp må gjelde alle

Forslaget lyder slik:

«Fra Gjermund Skaar (SV), på vegne av SV, Senterpartiet og Frp: Fellesnemnda i Viken avventer Stortingets endelige avgjørelse på oppgaver og inndeling av fylkene. Inntil endelig beslutning er tatt og nye oppgaver tildelt, vil fellesnemnda innstille arbeidet.»

Forslaget fra SV er viktig fordi regionreformen er udemokratisk.

Viken fylkeskommune består av Akershus, Østfold og Buskerud, men ikke Oslo. Dette er ikke en ønsket sammenslåing.

Hvert av fylkene har hver for seg stemt imot å slå seg sammen til Viken. Likevel bestemte den blåblå regjeringen at tvang var riktig, og kommanderte Viken-fylkene, på tross av at vi fortsatt ikke vet hvilke oppgaver disse skal ha.

Viken fylkeskommune er dårlig idé av flere grunner.

For det første blir den for stor geografisk. Viken huser 1,2 millioner innbyggere, om lag 60 videregående skoler, og strekker seg fra Halden til Hallingskarvet.

Den er også en dårlig idé fordi den ikke håndterer Oslo. Praktisk talt hele Akershus og deler av Østfold og Buskerud har Oslo som sitt tyngdepunkt. Uten Oslo blir Viken bare et formålsløst monsterfylke.

Stort er ikke alltid bra. At politikere og ansatte lever i de lokalsamfunnene som de er satt til å utvikle velferd for, er veldig viktig. Viken vil nettopp gjøre det vanskeligere å ha et engasjerende lokaldemokrati for videregående skoler, fylkesveier, næringsutvikling og masse kultur.

Alle fylker skal ha samme oppgaver, og sånn må det være. Finnmark skal ha de samme oppgavene som Viken.

Dette prinsippet, som kalles generalistprinsippet, er viktig fordi det sikrer oss alle i Norge det samme tilbudet av velferdstjenester. Enhver endring av dagens fylker må ivareta dette prinsippet.

Et vedtak om å stille sammenslåingen i bero handler utelukkende om å avvente hva Stortinget egentlig vil. Dette er ikke boikott, det er ikke sivil ulydighet.

Derimot er det en beskjed til kommunalminister Mæland om at regionreformen nå tar parodiske former, og derfor er det viktig at vi avventer til reformen har et tydelig formål.

For min del er det også en klar og tydelig kritikk av regjering og statsråd, som stadig ikke klarer å håndtere denne reformen på en god måte.

En ting er at det blir sittende fylkespolitikere som ikke helt vet hva vi skal forholde oss til. Det er derimot verre med de mange tusen ansatte i fylkeskommunene som blir redde for jobben sin, og ikke minst usikkerheten for alle elevene og dem som bruker velferdstilbudene som fylkeskommunene gir. Her har statsråd Mæland vist mangelfull ledelse.

Kommunalminister Monica Mæland har lagt tvangssammenslåing av Finnmark og Troms på is. Det synes jeg er bra, for tvangsekteskap er en uting. Hvis statsråd Mæland mener at det skal gjelde frivillighet, så vil Viken være med på debatten.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Akershus, Buskerud og Østfold ønsket ikke Viken, men har fulgt lojalt opp vedtak når regjeringen har tvunget igjennom regionreform. Vi ønsker imidlertid likebehandling. Hvis det er slik at frivillighet nå skal gjelde for Troms og Finnmark, så må den også gjelde for alle andre i regionreformen. Da må vi først vite hvilke oppgaver og hvilken inndeling regionreformen skal ha.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.