Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Derfor elsker jeg måker

ELSKET OG HATET: – For mange er måkene et kjærkomment innslag i bymiljøet, og mange er veldig glad i de flotte kystfuglene, skriver innsenderen.
ELSKET OG HATET: – For mange er måkene et kjærkomment innslag i bymiljøet, og mange er veldig glad i de flotte kystfuglene, skriver innsenderen.

Bjørn Mathisens innlegg i Budstikka med tittelen «Jeg hater måker» kan ikke stå ubesvart.

Han viser til at måkene kan jaktes fra 21. august. Dette er feil. Alle måkeartene er totalfredet og fjernet fra jakttidsforskriften, som følge av langvarig tilbakegang i bestandene. Av de ti måkeartene som hekker i Norge er syv rødlistet.

Les også: Jeg hater måker

Les også: Bekkestua-kvinne fortviler: Holdes våken av måkeskrik hver eneste natt

Mathisen skriver at dårlig næringstilgang er grunnen til at måkene trekker bort fra kysten og velger å hekke i tettbebygde områder.

Dette er kjernen til problemet – overfiske som har ført til næringssvikt for sjøfuglene, unger som sulter i hjel i reirene og som i økende grad mates med plast, og måker som prøver å overleve som art ved å endre habitat og hekkemønster. Det er en menneskeskapt situasjon som det er meningsløst å hetse måkene for.

Mathisen tar som mange andre Odd Børretzens vise til inntekt for sitt måkehat. Men Børretzen hatet slett ikke måker, hans vise var ironisk, slik mange av hans tekster var.

Han uttalte dette om måker: «Å utsette måker for lidelse og forfølgelse fordi man irriterer seg over dem, er det bare virkelig tankeløse mennesker som kan gjøre. Det er vel slike som ikke forstår ironi heller, men bruker ethvert påskudd for å forfølge uskyldige dyr. Måker er, som det meste i naturen, en del av naturen, en del av fjorden og kysten og havet og alt det jeg elsker. Derfor elsker jeg måker.»

I stedet for å klage på måkenes naturlige og harmløse adferd bør vi se etter måter å hjelpe dem. Fôring på usjenerte steder kan trekke måkene bort fra folketette områder, og oppretting av alternative hekkeplasser kan få dem til å velge andre steder enn hustak til hekking.

Fjerning av alt matavfall vil bare gjøre måkene enda mer desperate av sult. Det vil også være hjerteløst overfor dyr som vi har ødelagt livsgrunnlaget til.

Skal måkene vende tilbake til sine naturlige habitat ved sjøen, må vi sørge for at det er næringstilgang der. I mellomtiden må vi akseptere måkenes nærvær.

Hekkingen varer noen uker om sommeren, da må det være toleranse for at måkene beskytter ungene sine, som de gode foreldrene de er. Støy bør vi mennesker ikke snakke for høyt om. Vår støy overgår alle naturens lyder, og den er vedvarende året rundt.

For mange er måkene et kjærkomment innslag i bymiljøet, og mange er veldig glad i de flotte kystfuglene.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Det som burde bekymre oss, er risikoen for å miste dem i fremtiden.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.