Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Den usynlige faren kan gi oss falsk trygghet

– Per i dag er 52,5 prosent av innbyggerne fullvaksinerte, og resten er klare for neste runde, skriver innsenderen. Her fra Bærums vaksinesenter på Rud.

– Per i dag er 52,5 prosent av innbyggerne fullvaksinerte, og resten er klare for neste runde, skriver innsenderen. Her fra Bærums vaksinesenter på Rud.

Foto: NILS JOHAN DAHL

Sommerferien er over. Høstsemesteret er i gang for elever og studenter på ulike nivå. 

Skoleåret 2020–21 bar preg av usikkerhet og isolasjon, nå skulle det bli kjekt å komme tilbake til normale forhold. 

De fleste av oss har unngått utenlandsferier, mens enkelte lengtet etter å besøke sine faste feriesteder i Syden. Andre har valgt å endelig få anledning til å møte slektninger som bor i utlandet.

For to uker siden kom noen nære venner hjem fra besøk i et hardt covid-rammet europeisk land. Alle karanteneregler var blitt fulgt, og ingen av de fem familiemedlemmene var blitt smittet.

Skoleåret startet opp. Familiens to tenåringsjenter gledet seg til seg til å ha en hyggelig kveld med en liten gruppe venninner. Et par dager senere hadde begge søstrene positive koronatester. En eller flere av venninnene hadde viruset uten å vite det selv.

Oppstart av idrettsarrangement, skoler og universiteter har gitt rekordhøye smittetall. Dette til stor skuffelse for alle involverte.

– I ettertid er det lettere å se hva som kunne vært gjort annerledes, skriver Liv Wergeland Sørbye.

– I ettertid er det lettere å se hva som kunne vært gjort annerledes, skriver Liv Wergeland Sørbye.

FOTO: PRIVAT

En undersøkelse fra Folkehelseinstituttet (juli 2021) viser at andelen som sier de ønsker å takke ja til koronavaksine, er svært høy. Hele 93 prosent av befolkningen i Norge har sagt de vil vaksinere seg mot covid-19 eller er allerede vaksinerte. Blant de unge er 90 prosent av dem positive til koronavaksinasjon.

Vi eldre som har fått våre vaksinedoser, senker skuldrene. Bruk av munnbind er redusert, selv der vi er påbudt å bruke det. 

Sandvika byfest ga oss anledning til å møte mennesker vi ikke hadde sett på halvannet år. Vi koste oss over å vandre gatelangs med glade mennesker i alle aldre rundt oss. Vi som er godt voksne føler oss trygge og regner med at risikoen for å bli smittet er svært redusert. 

Hvorfor er det da nødvendig å være forsiktig?

Erfaringer viser at barn og unge uten bakenforliggende lidelser sjeldent får bivirkninger. I Norge har vi et omfattende vaksinasjonsprogram for barn fra fødsel til de er 16 år. 

Dagens diskusjon dreier seg om betydningen av vaksinasjon mot covid. Sett fra et globalt ståsted burde personer i risikosonen blitt vaksinert, før alle «sunne» barn blir vaksinert.

Verdens helseorganisasjon har brukt uttrykket infodemisk, som betyr deling av feilaktig informasjon. Dette kan være like skadelig som sykdommen i en større samfunnsmessig sammenheng.

I Norge finnes det også flere konspirasjonsteoretikere, som hevder at det er medias oppgave å lure lesere og seere på villspor, slik at de blindt og lydig lar seg lede ut i gjørmemyra av politikere med deres sine svik og løgn.

Til tross for enkelte er engstelige for å bli vaksinert, sier de fleste ja til vaksine i Bærum. Per i dag er 52,5 prosent av innbyggerne fullvaksinerte, og resten er klare for neste runde. Covid-19 og dens mutasjoner er usynlig.

Dette innlegget startet med to intetanende tenåringer som var godt informert om koronapandemien. Mange vil kjenne seg igjen. Ingen kan klandre oss for smitteoverføring, dersom vi følger smittevernreglene. I ettertid er det lettere å se hva som kunne vært gjort annerledes.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.