Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Den glemte gruppen i Asker

– Uten tilbud om datahjelp er vi like langt, skriver innsenderen.

– Uten tilbud om datahjelp er vi like langt, skriver innsenderen.

Foto: Knut Bjerke

Valgets kval var en lett utfordring for alle de askerbøringene som fortsatt er analoge. Ikke et eneste parti har programfestet en kommunal datakyndig gruppe som kan komme hjem til folk som må ha hjelp til å få betalt alle regningene sine med mer på data.

Det har i alle år vært en kommunal oppgave å sørge for opplæring i elementære ferdigheter som å lese, skrive og regne. Nå er også data en slik selvsagt ferdighet som krever opplæring.

Da jeg nylig kontaktet Statistisk sentralbyrå for å få vite om antallet norske borgere som står utenfor den digitale verden, ble det opplyst at cirka 320.000 personer over 65 år ikke har datakunnskaper. Dette er helt uhørt.

Kommunale myndigheter har «overlatt» voksenopplæringen til en klubb som kan ta inntil seks personer til hvert nytt kurs. I praksis vil dette stadig sette mange av skattebetalere og stemmeberettigede personer, også her i Asker, i store vansker. 

Er det folks innleide vaskehjelp eller en tilfeldig nabo som skal ordne med innbetalinger av regninger?

Vi som har betydelig redusert kapasitet grunnet kroniske sykdommer/smerter, skader og/eller synsproblemer i tillegg til høy alder, vil aldri kunne komme på kurs. 

På lik linje med hjemmesykepleien må kommunen ansette datakyndige medarbeidere som kan tilbys et Nav-kurs på en uke om eldres glemselskurver og en innføring i de mest utbredte sykdommer. De må avlegge taushetsløfte.

Denne offentlige forpliktelsen må tas alvorlig. Behovet er stort, men mange er så forlegne at det snakkes lite om analog tilsidesetting. Vår generasjon er ikke vant til å kreve.

Leser man fire dagsaviser (inkludert Budstikka) er man stadig utenfor. Hva vises på kino, og hvilke religiøse grupper utenfor kirken har møter? 

Vi som knapt kan gå med rullator, har ikke mulighet for kolonialvarer levert hjem – listene må på data.

Vi selger gode hus/rekkehus for å skaffe sentralt beliggende leilighet i Asker sentrum, men uten tilbud om datahjelp er vi like langt.

Ønsket er et bemannet boligsenter på plenen mellom Askergårdene og Rådhuset hvor det er døgnbemanning og plass til sosiale arrangementer etter Sandvikamodellen: Claude Monets allé 21. Et høyt, stort senter med forskjellige typer leiligheter som kan tilbys askerbøringer å kjøpe.

Tilbudene vi hadde med eldresentre og et senter med vanlig norsk middagsmat er borte, og subsidierte fotpleiere er kuttet ut.

For 30 år siden fikk hjemmeboende tilbud om å kjøpe nylagde, frosne middagsretter etter eget ønske. Kanskje finnes noe lignende fortsatt som en hemmelighet for folk som behersker data?

Kan dette kalles velferdssamfunn for alle?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.