Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Demenslandsbyen - ett år igjen

Vi ønsker å utfordre den tradisjonelle tenkningen og de etablerte holdningene, skriver Siw Wikan, her under befaring på byggeplassen til demenslandsbyen Carpe Diem.

Vi ønsker å utfordre den tradisjonelle tenkningen og de etablerte holdningene, skriver Siw Wikan, her under befaring på byggeplassen til demenslandsbyen Carpe Diem.

Foto: Privat

I mars 2013 ble det vedtatt å bygge en demenslandsby i Bærum. Et enstemmig Hovedutvalg for bistand og omsorg bestemte at kommunen skulle få sitt første bo- og behandlingshjem for demente etter modell fra Nederland. 

Prosjektet har siden blitt ett av Bærum kommunes virkelige prestisjeprosjekter og om bare ett år, i juni 2020, skal den endelig stå ferdig. På tomten kan vi tydelig se konturene, bygningskroppen er kommet på plass og 158 beboere vil neste sommer kunne flytte inn.

Som politiker har jeg store forventninger til prosjektet og er likeså spent på om vi klarer å innfri på den ideen og de intensjonene vi hadde da vedtaket ble fattet for vel seks år siden.

Visjonen er at vår Carpe Diem demenslandsby skal være et «hjem med livskvalitet og verdighet». At den etter hvert skal bli en modell for hvordan drive god eldreomsorg i Bærum. Det betyr at vi ønsker å utfordre den tradisjonelle tenkningen, de etablerte holdningene og forventingene fra samfunnet ellers. 

Vi må tørre å utfordre det bestandige og vi må tørre å tenke andre måter å drifte på.

Deltakelse og følelse av egenmestring i eget liv er viktig for hvordan vi har det og opplevelsen av god helse. Dette gjelder i aller høyeste grad også når vi blir syke. 

Vi må være tydelige på hva vi vil med dagens og morgendagens eldreomsorg, vi må tørre å utfordre det bestandige og vi må tørre å tenke andre måter å drifte på. Det vi vet er at dagens driftsmodeller ikke er bærekraftige på sikt og jeg mener det samtidig er et potensiale i å forbedre kvaliteten.

I dag gjøres det en stor og viktig innsats fra alle de vel 5 500 ansatte innen pleie og omsorg i Bærum. Dessverre får de ikke alltid den oppmerksomhet og takk som de fortjener for denne innsatsen. De er satt i et system der de utfra gitte modeller og rammer skal levere på omsorg, pleie og medisinsk behandling. Det vi ofte glemmer er at dette handler om mennesker og ingen dager er like. 

Utfordringene og arbeidsmengde vil variere i takt med dagsform og sykdomsforløp til beboerne. Det gjør det krevende å planlegge og belastningene vil ofte kunne oppleves som store. Det er lett å kritisere dagens eldreomsorg men det er ikke fult så lett å komme med de gode løsningene. 

Spørsmålet er hvordan levere gode tjenester uten å gjøre mer av det samme som i dag, som igjen ikke er bærekraftig over tid.

For oss i Bærum Høyre er vi stolte av å ha utfordret det etablerte og ja vi har store forventninger. Men vi har også tro på å få til en eldreomsorg med kvalitet og verdighet samtidig som vi får til å drifte mer bærekraftig. 

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.