Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Demenslandsby i Asker

Asker kommune må snarest bygge ut demenslandsbyer på lik linje med andre kommuner i landet. Noen er allerede i full gang.

Landsbyen må designes slik at beboerne kan bo i små grupper med hjemlig atmosfære og holde på med de aktivitetene de liker og behersker. Man skal få frem hjemlig stil, trivsel og hverdagsliv. Bokonseptet er mer omfattende enn et vanlig sykehjem kan tilby. Dersom vi tar utgangspunkt i Hogeweky ved Amsterdam som modell, hører det til en hovedgate hvor beboerne kan rusle fritt omkring uten fare for å rote seg bort.

Pensjonistpartiet har lenge ivret for å ta i bruk moderne velferdsteknologi som stadig utvikles til glede og fordel for både beboere og ikke minst helsepersonell som kan bruke sin tid mer effektivt enn før. Moderne velferdsteknologi er en viktig del av det hele.

Den enkelte beboer skal ha en databrikke i et armbånd eller et kjede som forteller hvor du til enhver tid er. Du slipper å være helt avhengig av pleiere, fordi alt foregår i trygge og tilrettelagte omgivelser.

Les også:Lettelse etter at turtilbud for demente er sikret

Dermed kan sosiale og kulturelle aktiviteter blomstre i et aktivitetssenter med butikker, kafeer, restauranter, frisør eller på klubb. Beboerne kan ta del i matlaging eller de kan hjelpe til med enkle ting som å skrelle poteter eller grønnsaker eller være med i en bakegruppe. Det å kjenne lukten av matlaging kan være nok til at de skal føle seg hjemme. Demenslandsbyen tiltrekker seg også mennesker utenfra, og det er med på å skape et naturlig større homogent samfunn.

I en demenslandsby skal beboerne kunne leve livet fullt ut. Pensjonistpartiets ønske er at Asker kommune også blir med på denne nytenkningen om en demenslandsby.

Fikk du med deg denne?Jannicke (53) er langt inne i Alzheimers verden – men sangene svikter ikke

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.