Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Deler Budstikkas bekymring

– Bærum har en jobb å gjøre, skriver Zlata Ljubicic.

– Bærum har en jobb å gjøre, skriver Zlata Ljubicic.

FOTO: PRIVAT

Fagforbundet i Bærum har gjentatte ganger gjennom de siste ti årene tatt opp problemstillingen rundt rekrutteringen til yrkesfag og mangel på lærlingeplasser.

Vi deler fullt ut den bekymring som fremkommer på lederplass i Budstikka. Det er et stort behov for fagarbeidere i Bærum i dag, og det vil ikke bli mindre med årene. Da er det viktig at vi legger forholdene til rette for at ungdommen velger yrkesfaglig studieretning.

Utdanningen ender opp med et fagbrev etter fire år. To år med teori på skole og deretter to år som lærling. Problemet har gjennom flere år vært at det ikke har vært nok lærlingeplasser. De som velger denne utdannelsen, må være trygge på at forholdene er lagt til rette slik at de er garantert lærlingeplasser de siste to årene. Hvem vil starte på et fireårig studieløp og kanskje måtte stoppe etter to år på grunn av mangel på lærlingeplasser? 

Her må de lokale arbeidsgiverne følge opp og ta et ansvar. Det kan synes som om de private her er mer på tilbudssiden enn de offentlige.

Arbeidsgiverforeningen KS, som Bærum kommune er medlem av, anmoder kommunene om å ha lærlingeplasser som tilsvarer 0,2 prosent av antall innbyggere. For Bærum vil det være 250 lærlingeplasser. I dag har kommunen bare rundt 80 lærlinger.

Det skulle være uproblematisk for Bærum å ha betydelig flere lærlinger, spesielt innen helsefag og barne- og ungdomsarbeidere. Kommunen har mange institusjoner innen pleie og omsorg og utallige barnehager som burde kunne ta imot langt flere lærlinger, bare forholdene legges til rette.

På dette området er Trysil en foregangskommune. Etter endt læretid får alle der som har tatt sitt fagbrev, tilbud om fast stilling.

Her har innovasjonskommunen Bærum en jobb å gjøre.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.